Februártól kötelező az oltás Ausztriában

Fotó MTI, Máthé Zoltán

Megszavazta az osztrák parlament: februártól kötelező lesz az oltás. Aki nem veszi fel, azt megbüntetik. Európában Ausztria az első olyan ország, amely ezt meglépte – közölte az M1 Híradója.

A szokásosnál sűrűbben járőröznek a rendőrök a bevásárlóközpontokban Ausztriában, ahol múlt hét kedden lépett életbe a legújabb járványügyi szigorítás. A zsúfolt helyeken kültéren is maszkot kell viselni, emellett a boltok jelentős részében a kereskedők nem szolgálhatnak ki olyan vevőt, aki nem tudja igazolni a védettségét.

A nagyobb üzletközpontokban már a bejáratnál dátummal ellátott pecsétet nyomnak a belépésre jogosultak csuklójára, így ők bármelyik boltban vásárolhatnak. Aki nem oltatta be magát, az továbbra is csak az alapvető cikkeket árusító üzleteket látogathatja, nem mehet étterembe, színházba és szállodába. Amennyiben életbe lép a kötelező oltásról szóló rendelet, akkor februártól az oltatlanok súlyos pénzbírságra számíthatnak.

Az előző, mindössze 52 napig hivatalban lévő kancellár,

Alexander Schallenberg tavaly november 19-én jelentette be, hogy kötelezővé akarják tenni a koronavírus elleni védőoltást.

Ausztriában akkoriban javában tombolt a járvány negyedik hulláma, a kórházak megteltek, ezért három hétre az egész országban teljes zárlatot vezettek be.

A tartományi vezetőkkel közösen meghoztunk egy nehéz döntést, amelynek értelmében az egész országban kötelezővé tesszük a védőoltás felvételét 2022 február elsejétől. Egyetértettünk abban, hogy az átoltottság növelése az egyetlen kiút a fertőzési hullámok és a lezárások ördögi köréből” – fogalmazott Alexander Schallenberg.

December közepén feloldották a zárlatot, ám az oltatlanok számára érvényben maradtak a korlátozások. Időközben hivatalba lépett az új kancellár, aki folytatta az elődje által bejelentett döntés előkészítését. A szövetségi kormány végül múlt vasárnap este ismertette a végleges törvényjavaslatot.

A törvényben előírt oltási kötelezettség minden Ausztriában élő, 18 évesnél idősebb állampolgárra vonatkozik. Kivéve a várandós nőket, és azokat, akik egészségügyi okok miatt nem olthatóak” – közölte Wolfgang Mückstein az egészségügyi miniszter.

Bár a felmérések szerint az osztrákok többsége elfogadja a döntést, sokan tiltakoznak a vakcina kötelezővé tétele ellen.

Rendszeressé váltak a tüntetések, január 8-án például Bécsben csaknem 40 ezren vonultak az utcára.

Tüntetők gyülekeztek a fővárosban csütörtökön is, miközben a parlamentben a kötelező oltásról szóló törvényjavaslat végső vitája zajlott. Az ülés előtt néhány órával a kancellár az ellenzéki szociáldemokraták vezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány országos lottóval kívánja oltásra ösztönözni az osztrákokat.

Több, mint egymilliárd eurót különítettünk el a vakcinalottóra, amely jutalom és ösztönzés is egyben. Szeretném hangsúlyozni, hogy azok is nyerhetek, akik már korábban beoltatták magukat. Nem szokás ilyet mondani, de úgy vélem, hogy ezt a pénzt teljes mértékben indokoltan fogjuk elkölteni” – fogalmazott Karl Nehammer.

A játékszabályok szerint minden felvett oltás után jár egy szelvény mindenkinek, függetlenül attól, mikor kapta, vagy kapja meg a vakcinákat. Minden tizedik szelvénnyel ötszáz eurós, azaz több, mint 177 ezer forint értékű ajándékutalványt lehet nyerni, amelyeket boltban, étteremben, szállodában, vagy akár edzőteremben is beválthatnak a szerencsés nyertesek.

Aki viszont a kötelezettség ellenére sem hajlandó beoltatni magát, annak fizetnie kell, a bírság végső összege akár az egymillió forintot is meghaladhatja.

Forrás: hirado.hu