Februárban megkezdődik az Országgyűlésben a költségvetés újratárgyalása

Fotó PM

Februárban kezdődhet meg az Országgyűlésben a módosítások tárgyalása és remélhetőleg következő hónapban el is fogadják azt.

A gazdasági helyzet kapcsán a dollárbaloldal szakértőinek minden jóslata kudarcot vallott, ugyanis nincs gazdasági és árfolyam összeomlás, tömeges munkanélküliség vagy fizetésképtelenség.

A valóság, hogy a 2022-es növekedés 4,5 százalék körül lesz, ami Európában az egyik legmagasabb, a költségvetési hiányt jelentős mértékben csökkentették annak ellenére, hogy választási év volt, továbbá az államadósság is csökkent.

A reálbérek 2022 első tíz hónapjában az infláció ellenére 4,3 százalékkal nőttek. 2010-hez képest a reálkeresetek – a családi kedvezményeket is figyelembe véve – 77 százalékkal nőttek, ez Európában a hatodik legmagasabb. Az OECD összefoglalása 32 országot vizsgál és arra jutottak, hogy 2022 harmadik negyedévében egyedül Magyarországon nőttek a reálbérek.

Emellett foglalkoztatási rekordot értünk el, hazánkban 4,7 millióan dolgoznak.

A fókusz a rezsivédelmen van

December óta a forint erősödése is jól látható. A 2023-as költségvetésben a fókusz a rezsivédelmen van, a kormány célja a foglalkoztatás megőrzése, a nyugdíjak és a rezsicsökkentés védelme, továbbá a reálbérek növelése.

A legfontosabb a recesszió elkerülése, ha ez sikerül, akkor

a rezsicsökkentés az átlagfogyasztásig mindenképpen fennmarad, ami havi 181 ezer forintos megtakarítást jelent minden magyar család számára.

Az ország rezsiszámlája 7 milliárdról 17 milliárdra nőtt az energiaválság miatt, de a kormány ebben a nehéz helyzetben is igyekszik megoldásokkal szolgálni, a rezsivédelmi alap pedig mintegy 2600 milliárd forintos forrással gazdálkodik. Ezzel az önkormányzatoknak és a családoknak is jelentős segítséget kíván nyújtani a kormány. A költségvetés a módosítás után másfél százalékos növekedéssel számol, ami a recesszió elkerülését is jelenti egyben. További cél a költségvetési hiány és az államadósság csökkentése.

A stratégiai célokat is szem előtt tartja a kormány, a családtámogatások összege nem csökken, sőt bővül azoknak a köre, akik jogosultak lehetnek. A költségvetés biztosítja a nyugdíjemelést és a megemelt 13. havi nyugdíjat is, ezt mintegy 6150 milliárd forintot jelent. Az átlagnyugdíj 2010-ben 97 ezer forint volt, míg ma 208 800 forint.

Forrás: hirado.hu