Február 19-én és 20-án ismét agrárinformatika – Létkérdés az agrárium digitális átalakulása

A kép forrása: magro.hu

Létkérdés, hogy az agrárium digitális átalakulása minél hamarabb és zökkenőmentesen megtörténjen úgy, hogy a mezőgazdasági termelés egyszerre jövedelmező és környezeti szempontból fenntartható is legyen – fogalmazott a február 19-20-án rendezendő Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítást beharangozó sajtótájékoztatón Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára.

A drón rádióhullámokkal vezérli a precíziós növényápoló gépeket. Ez csak magas színvonaló számítás-technikával lehetséges. – A kép forrása: agroforum.hu

Feldman Zsolt a magas szinten automatizált Gyermelyi Zrt. telephelyén rendezett eseményen hangsúlyozta: a jövő technológiáinak használatához képzésre és tudásra van szükség, a magyar társadalom digitális világba való bevezetése kulcskérdés. A gazdaság és a társadalom mező- és élelmiszer-gazdaságban alkalmazott számítástechnikára való felkészítésében a kormányzat segítséget kíván nyújtani, ezért indította el a Digitális Jólét Programot. Mint azt a mezőgazdaságért felelős államtitkár kifejtette, valamennyi ágazati szereplő bevonásával elkészült a Digitális Agrárstratégia. Ennek lényege, hogy a mezőgazdasági termelők a mindennapi munkájuk során mind szélesebb körben  használhassák az új technológiákat és az ezekhez kapcsolódó tudást. Ezért a képzés és a tudásátadás a következő évek központi kérdése lesz – mondta Feldman Zsolt. Mint fogalmazott, a digitális eszközök alkalmazása komplex tudást igényel. Egyszerre kell érteni például a térinformatikához, a gépészethez, a termesztéstechnológiához, és ezeket egyben kell tudni alkalmazni.

Mezőgazdasági hasznosítású drón. – A kép forrása: hvg.hu

A Digitális Agrárstratégia legfontosabb üzenete, hogy – a legkisebb gazdaságtól a legnagyobbig – mindegyik megtalálja a maga szempontjából alkalmazható technológiát. Nem szeretnénk, ha digitális szakadék alakulna ki a kisebb és nagyobb termelők között. Ezért ehhez a technológiához való hozzáférés kulcskérdés valamennyi ágazati szereplő számára – fogalmazott Feldman Zsolt. Az államtitkár hangsúlyozta a közép-és felsőfokú agrárképzés szerepét, amelyek képesek a 21. századi tudást átadni. A tudásátadásban úttörő szerepet vállalt a PREGA Konferencia és Kiállítás is, ahol a legfrissebb nemzetközi trendek mellett a precíziós gazdálkodásban élen járó magyar vállalkozások is megismerhetők. (Forrás: AM Sajtóiroda)