Február 1-től lehet fejtrágyázni az őszi kalászosokat

A kép forrása: agroinform.hu

A téli trágyázási időszakon belül február 1-től az őszi kalászosok fejtrágyázása megengedett. A nitrátérzékeny területeken még nem lehet trágyázni.

Az ország mezőgazdasági területéből közel 4 013 100 ha nitrátérzékenynek minősül, ahol trágyát kijuttatni október 31-február 15. között nem lehet, tekintve, hogy ezen időszakban a víz mozgása dominánsan a gravitációt követve lefelé irányul. Azaz ilyenkor töltődhetnek fel talajaink vízzel, ha azt az agrotechnikai hibák nem akadályozzák meg (pl. eketalpréteg). A tilalmi időszakban tehát a csapadék a mélyebb rétegekbe juthat, s magukkal viheti a mobilis tápanyagokat, mint pl. a nitrát ionok. A növényzettel borított, magasabb hőmérsékletű időszakban – amikor a trágyakijuttatás nem tiltott – a kimosódás kockázata nem jellemző, hiszen a növényi gyökérzet szívó hatása illetve a párolgás felfelé irányuló vízmozgást eredményezhet. (Természetesen a tilalmi időszak módosítása igényként merül fel, de a jelenlegi szabályozás szerinti időszak a fenti.)

A téli trágyázási időszakon belül február 1-től az őszi kalászosok fejtrágyázása megengedett. Trágyázószer talajra ez időszakban sem kerülhet, ha a talaj fagyott, vízzel telített, vagy hóval borított.

A nitrátrendelet módosításához kapcsolódóan a NAK kezdeményezte valamennyi őszi vetésű kultúra esetében a február 1-től történő fejtrágyázás lehetőségét, azonban az Európai Bizottság a tilalmi időszak ilyen jellegű rövidítését akkor fogadja el, ha tényekkel alátámasztottan bizonyítható, hogy ez nem okozza, nem okozhatja a környezet nitrát-terhelését. A vizsgálatok elkészítése indokolt tehát.

Forrás: NAK, agroforum.hu