Fantasztikus ötlet hozhatja össze a gazdákat és a méhészeket

Fotó Agroinform

A mobilkorszak lehetőségeit kihasználva valósította meg ötletét két méhész, ami az utóbbi idők egyik legnagyszerűbb kezdeményezése lehet. A két amerikai méhésznek ugyanis sokszor adódott gondja azzal, hogy nem tudnak elegendő virágot beporoztatni a méheikkel. Sok helyen pedig rengeteg mézelő növény van, ám méhekből van hiány. A beporzás problémáira találtak ki egy közösségi programot.

A hvg.hu írta meg, hogy Nick és Dawn, a HiveLend nevű kezdeményezés mögött álló méhészek feltették maguknak a kérdés: miért ne lehetne a méhészeket és a gazdálkodókat valahogy összekapcsolni? Mindezt ráadásul úgy, hogy mindkét fél problémáját megoldják.

Az ötletből végül valóság lett. Létrejött a HiveLend portál és készül a hozzá kapcsolódó okostelefonos alkalmazás. A fejlesztés a méhek egyfajta Uberjeként terjedt el a szakmában: a szolgáltatásra regisztráló gazdák egy erre alkalmas weboldalon jelezhetik igényüket, ha szeretnék, hogy a méhészek elmenjenek hozzájuk a méheikkel, hogy azok beporozzák a virágokat. Ugyanez visszafelé is működik: a méhészek is látják, hol van épp szükség a méheket igénylő szakemberekre, ha vándoroltatni szeretnének.

Több dolgot is egyszerűsítene a beporzás mellett

Bár az ötlet még fejlesztés alatt áll, a feltalálók szerint az nem csupán a méhészek és a gazdálkodók közötti kommunikációt segíti majd elő. A program segítségével tudatosan mozdítható előre a fenntartható mezőgazdaság kultúrája, javítható a terméshozam, és nem mellesleg csökkenthetők az adminisztrációs költségek, a papírmunkára szánt idő és energia is – írja a hvg.hu.  A programról ezen a hivatkozáson olvashat bővebben.

(magro.hu, hvg.hu)