Fagyos, havas hétfőre számíthatunk

Fotó PécsMa

Jellemzően felhős lesz az ég, és gyakran eleredhet majd az eső, a havas eső, a viharos szél továbbra sem szűnik meg, elsősorban nyugaton és északon kell rá számítani.

Hétfő reggel még fagyra számítsunk, de délelőtt már közepesen vagy erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre készülhetünk. Szórványosan lehet kisebb havazás, hózápor, lokálisan egy-egy intenzívebb hózápor is kialakulhat, majd kelet, délkelet felől havas eső záporra, záporra vált a csapadék – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelzéséből.

A késő délutáni, esti óráktól északkelet felől fokozatosan csökken a csapadékhajlam. Az északi, északkeleti szelet sokfelé élénk, helyenként erős lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 4 és 8 fok között várható, de a hosszabb ideig felhős, csapadékos délnyugati tájakon alacsonyabb értéket is mérhetnek. 

Fronthatástól nem kell tartania az arra érzékenyeknek, azonban a már megszokottnak mondható szeles idő tovább folytatódik, mely fejfájást, ingerlékenységet, nyugtalanságot okozhat – figyelmeztet az Időkép. Továbbra is előfordulhat gyengébb migrén, illetve görcsös fejfájás, illetve a reggeli órákban felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi panaszok. Emellett a naposabb időszakok jó hatással lehetnek a közérzetre, hangulatra, de a változékonyság többek szervezetét megterhelheti. 

Közlekedésmeteorológia

A már említett fagyos reggel miatt érdemes több időt szánni az elindulásra. Sokfelé hózápor, délkeleten zápor jöhet többször is a nap folyamán, így havas, vizes, csúszós útszakaszok előfordulhatnak. Az erős szél néhol hordhatja a havat, csökkentve a látástávolságot. Nem árt figyelni az erős, viharos északias szélre, mely jelentősebb mértékben csökkentheti a járművek menetstabilitását.

Forrás: index.hu, kgyu