Fagyos hajnalok és erős szél – időjárás előrejelzés

A kép forrása: agroinform.hu

Az északi országrészben eső, nyugaton szél várható, a fagyzugos helyeken pedig mínusz 2-3 fokig süllyedhet a hajnali hőmérséklet a következő napokban.

Kedd

Október 12-én, kedden az összefüggő felhősáv és gyenge csapadékzónája délelőtt délkelet felé elhagyja az országot, napközben a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában több-kevesebb napsütés várható. A gomolyfelhőkből helyenként – legnagyobb eséllyel az északi megyékben – várható kisebb eső, zápor. Estére a legtöbb helyen átmenetileg csökken a felhőzet, de a Tiszántúlon még maradhatnak felhősebb körzetek. Az északias szelet főleg a Dunántúlon kísérhetik élénk, a Kisalföldön erős lökések is. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 10 és 16 fok között várható.

Szerda

Nyugat felől vastagabb felhők érkeznek fölénk, emiatt elsősorban az Alföldön, illetve a Kisalföld térségében csak rövidebb időszakokra süthet ki a nap. Szórványosan valószínű eső, záporeső, egy-egy zivatar sem kizárt, sőt a hegyekben esetleg hózápor is lehet. Megélénkül, az Északnyugat-Dunántúlon megerősödik az északi, északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 7 fok között alakul, de a kevésbé felhős, szélvédett tájakon gyenge fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 15 fok között várható.

Csütörtök

Általában gomolyfelhős időre számíthatunk többórás napsütéssel, de reggel még főként keleten lehetnek felhősebb körzetek is. Néhol előfordulhat záporos csapadék. A szélvédett részeken hajnalra átmeneti ködfoltok képződhetnek. Sok helyütt megélénkül az északi szél. A hőmérséklet hajnalban általában 0 és +5 fok között, a szélvédett vidékeken fagypont alatt alakul. A csúcsérték többnyire 9 és 13 fok között várható.

Forrás: OMSZ, agroinform.hu