Fagymentes napokon ezek a kerti munkák télen is elvégezhetők

Fotó: Kertvarazsmagazin.hu

Kint még mindig hideg van, a kertben pedig nincs sok tennivaló. Ennek ellenére néhány hobbikertésznek már viszket a tenyere. Megmutatjuk, mihez kezdhet már most is.

Aki szeret kint lenni a kertben, időnként egy kicsit ásni, máskor pedig metszeni, az télen sem fog unatkozni. Itt mindig van mit tenni. A szürke, de fagymentes téli napokra pedig a következő a tippünk: gyomlálás.

„Ebben az évszakban még nem lehet sok mindent csinálni a kertben, de gyakran nagy kedvünk lenne a munkához” – mondja Svenja Schwedtke, évelő kultúrákkal foglalkozó kertész (Schleswig-Holstein tartomány, Bornhöved). Az ő javaslata “nem mindenki kedvenc időtöltése, de most gyakran elég könnyű szabad kézzel is megtenni”.

Érdemes a többi munka megkezdése előtt elvégezni

Télen több a csapadék, így a felpuhult és laza talajból a nemkívánatos vad gyomnövények gyökerestől is könnyebben eltávolíthatók. “Nagyon kellemes időtöltés most a gyomlálás, mert még olyan szépen felismerhetők a gyomok” – mondja a hivatásos kertész. Az ágyások még üresek, viszont az első gyomok már a fagypont fölött néhány fokkal kihajthatnak.

A pitypang, a csalán, a tyúkhúr és társai elleni téli vadászatnak azonban más a nagy előnye: „Minden, amit most eltávolítok, nem tud tovább növekedni és magot hozni” – mondja Schwedtke. Az is jó érzés, hogy a szezon kezdete előtt elvégeztük ezt a fárasztó és néha hosszadalmas munkát a kertben. – Hiszen később sokszor nincs rá időnk, amikor tavasszal mindent egyszerre kell elvégezni.

Kapálás helyett gyomláljunk vagy ássuk ki a gyomokat a kezünkkel

– Érdemes azonban óvatosan taposni az ágyásokat, mert sok évelő és hagymás még szunnyad a föld alatt, nem szabad széttaposni őket – ajánlja az évelő kerteket ápoló kertész. Ezenkívül, ha a talaj nedves, összenyomódhat, tömörödhet, amikor rajta állunk ill. tapossuk. Ezért jobb az ágyásokat a széléről gyomlálni.

És a lényeg: „A gyomokat ki kell húzni, nem kapálni kell – mert a kapálás során fennáll annak a veszélye, hogy lefejezzük a kibújó hagymákat” – teszi hozzá Schwedtke. Extra tippje: “Ha szeretünk kézzel a földben turkálni, máris eltávolíthatjuk a pitypangot, a nebáncsvirágot, a tyúkhúrt vagy a ragadós galajt, és esetleg egy téli salátához vagy pestóhoz is összeszedhetjük vele a hozzávalókat.”

Forrás: agrotrend.hu / t-online.de