Ezt tegye, ha méhrajzást tapasztal!

Ezeket a finomságokat is a mészeknek köszönhetjük. - A kép illusztráció. - A kép forrása. itthon.hu
A kép illusztráció. - A kép forrása: itthon.hu

A május és a június a méhrajzás hónapja. A folyamatot többnyire a tavaszi fejlődés és a nektárhordás okozza, valamint elindíthatja a nagy méhsűrűség is a kaptárban.

A városokban is előfordul, hogy egy fán, a kertben, a parkban, de akár lámpa- vagy kerítésoszlopon látható méhrajzás. Ilyen esetekben érdemes méhészt keresni. Ő azon kívül, hogy megoldja a feladatot, még örül is a friss raj befogásának. Az első méhrajzás április végére, május elejére esik, és júniusban is gyakori. A méhrajzás a méhek természetes osztódását jelenti, ennek során a többnyire új méhgeneráció egy része a régi anyával elhagyja a kaptárt, hogy új lakóhelyet keressen magának. A méhészek megfigyelése szerint akkor kerül rajzási hangulatba egy méhcsalád, ha tavasszal jó hordás mellett szűkös lesz a hely a kaptárban a méheknek. Illetve túl sok fiatal méh van a lépeken munka nélkül. A méztermelésből élő méhészek mindent megtesznek azért, hogy elkerüljék a méhrajzást, mert a méhek egy részének kirajzása a hagyományos gondolkodás szerint egyúttal a mézgyűjtés csökkenését is jelenti. A rajzás általában  június végével lezárul. Június vége után csak vészhelyzetben fordul elő méhrajzás, például vegyszeres mérgezés esetén. A méhekre komoly veszélyt jelent az éghajlatváltozás, az intenzív mezőgazdaság, a rovarirtó szerek, a biológiai sokféleség csökkenése és a környezetszennyezés. Erre az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) is felhívta a figyelmet. Az élelmünk változatossága és jövője a tét. Nem lesz ugyanis növényi beporzás, ha egyszer eljön a méhek nélküli világ. A haszonnövények több mint 75 százalékának függ a termésátlaga vagy minősége valamilyen mértékben a beporzók tevékenységétől. A méhek és más beporzók hiánya kihalásra ítélné többek között a kávét, a mandulát, az almát, a paradicsomot és a kakaót is. (Forrás: magro.hu/agrarhirek/gazdalkodas/allattenyesztes)

A Polgári Kisgazdák nagy jelentőséget tulajdonítanak a méheknek. A méhészkedés fontos tényezője a korszerű mezőgazdaságnak, mert a modern technika, legyen az bármennyire is kiváló műszaki megoldás, az élettan törvényszerűségeinek a tiszteletben tartását nem képes pótolni. (KPE)