Ezt kell tenni, ha jogszerű földhasználat igazolásáról kapnak felszólítást

Fotó: Shutterstock

Azok az ügyfelek várhatnak értesítést, ahol a Kincstár nem talál olyan dokumentumot, amely bizonyítja a jogszerű földhasználatot.

Szeptemberben várható a Magyar Államkincstártól (Kincstár) azon felszólító végzések kiküldése, ahol nem ellenőrizhető vagy nem egyértelműsíthető a földhasználat. A jogszerű földhasználat igazolására felszólító végzés a 809/2014/EU rendelet 3. cikk (2) bekezdése alapján ellenőrzésről történő értesítésnek minősül – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatójában.

A tájékoztatóból kiderül, hogy azok az ügyfelek kapnak értesítést, ahol a Kincstár nem talál semmilyen dokumentumot, amellyel bizonyítható lenne a jogszerű földhasználat.

Ezen értesítések minden esetben az egységes kérelmet beadókra vonatkozóan kerülnek ellenőrzésre, illetve a Kincstár az új ügyfelek, újonnan támogatást igénylők esetén is ellenőrzést tart.

Amennyiben nem találnak a közhiteles nyilvántartásokban földhasználatot igazoló adatot (tulajdonlap, földhasználati bejegyzés), az egységes kérelem benyújtása során sem került felcsatolásra földhasználatot igazoló dokumentum, vagy az adatok, dokumentumok nem teljes mértékben fedik az igényelt hektár nagyságot, abban az esetben az ügyfelek felszólító végzést kapnak.

A felszólítás alapján a gazdáknak nyilatkozniuk kell földhasználat igazolására vonatkozóan. Ezt továbbra is a Kincstár elektronikus kérelemkitöltő felületén lehet elkészíteni és benyújtani

Az igazoló dokumentum lehet például egy szerződés másolata, rokonság igazolás illetve minden olyan egyéb dokumentum, amely Hivatalból nem lekérhető, ellenőrizhető.

Nem a földhasználati vagy tulajdoni lap beküldésre van szükség ezekben az esetekben. 

(Forrás: agrotrend.hu / NAK)