Ezt jól kifőztük!

A hétvégén a Tiszatáj Közalapítvány csapatával Parajdon jártam a Töltött Káposzta Fesztiválon. Főztünk, vigadtunk, barátkoztunk nemzettársainkkal. A rendezvény egyik fő védnöke a Parajdi Közbirtokossági Társulat volt. Nagyapáim elbeszéléseiből emlékeztem arra, hogy nálunk is voltak ilyenek, de a hazai kárpótlási folyamat ellehetetlenítette ezek újra alakulását, működését. Érdeklődéssel folytattam eszmecserét az itteni működéséről, szerepéről a helyi közösség életében a képviselőikkel. Sikerült az Erdélyi Mangalica Tenyésztők Egyesületének egyik elnökségi tagjával is megbeszélést folytatni a fajta tenyésztési, tartási kérdéseiről, a piaci helyzetéről, és természetesen az afrikai sertéspestis következtében előállt helyzetről. A helyi pedagógusokkal a Tiszatáj Közalapítvány által évek óta a tágabb térség iskolái számára a hagyományos gazdálkodás, természetvédelem témakörében megrendezett Tavaszlesen vetélkedőnek az erdélyi Sóvidéken való megrendezéséről egyeztettünk. Ennek keretében felajánlottuk a segítséget a feladatlapok elkészítésében, a vetélkedő megszervezésében. Mindkét fél úgy látja, hogy nagyban erősítené a nemzeti összetartozás eszméjének ápolását, ha a győztesek számára a jutalom tábort úgy rendeznénk meg, hogy a magyarországi csapatok egy része az Erdélyben, míg az erdélyi csapatok egy része Magyarországon venne részt abban. Így alkalom nyílna a gyermekek között barátságok kialakulására, egymás életének megismerésére, a pedagógusok között tapasztalat cserére.

Díjat nem nyertünk, de nem is azért utaztunk közel egy napig Parajdra! Felemelő érzés volt hallgatni az ízes magyar szót, beszélgetni székely testvéreinkkel, érezni, hogy milyen fontos számukra az anyaországiak látogatása, támogatása! Ez többet ért minden díjnál!

helyi szokás szerint az elkészült ételeket kóstolók adománnyal „jutalmazzák” a főzőket. A Tiszatáj Közalapítvány csapata az összegyűlt 500 Lei adományt a Böjte atya által működtetett helyi Szent Borbála gyermekotthonnak ajánlotta fel.

A közalapítvány támogatta is a rendezvényt egy magyar szürke marha trófeával, amit a magyar hagyományokat megjelenésében legjobban ápoló csapatnak ajánlottunk fel. A díjat Kistokaj csapata nyerte. Így egy közel 1000 km-es körút megtétele után „haza” került a trófea, hiszen jobb időben a kesznyéten-tiszalúci réteken legelő gulya marhái akár láthatják is a kistokaji templom tornyát! Gratulálok nekik!

Bodnár Mihály, a KPE választókerületi vezetője