Ezért mossuk át tejes vízzel télen a szobanövények leveleit

hermanottointezet.hu

A STIHL kertápolási szakértői podcast-sorozatuk idei utolsó, ünnepi hangulatú különkiadásában a szobanövények téli gondozásával, a kertünkben élő madarak etetésével és karácsonyi ajándéktippekkel kapcsolatban osztanak meg hasznos tanácsokat.

A szobanövények téli ápolása

„Télen több figyelmet kapnak a szobanövények” – vetette fel a KertÉrtők legfrissebb adásában McMenemy Márk, akinek a véleményét Beh Mariann is osztja. A kertápolási szakértő szerint azonban számos dologra érdemes odafigyelnünk akkor, amikor a növények gondozásáról van szó. A legtöbbnek ugyanis a szűrt fény és a magas páratartalom kedvez, de vannak olyan kifejezetten szárazságtűrő, meleg- és közvetlen napfénykedvelő fajok, amelyeket akár fűtőtest közelében is hagyhatunk.

„Helyezzük a legtöbb fényt kapó, déli fekvésű, meleg ablakpárkányokba a kaktuszokat és a pozsgás növényeket. A cserepüket néhány naponta forgassuk meg, hogy minden oldalukat megfelelő mennyiségű fény érje” – javasolja Beh Mariann. Hozzáteszi: a magasabb páratartalmú helyiségekben, így a fürdőszobában vagy a konyhában a trópusi növényeket tartsuk.

A STIHL podcast-sorozatának műsorvezetője, McMenemy Márk egy sokak számára meglepő praktikát is megosztott a szobanövények gondozásával kapcsolatban. Véleménye szerint amennyiben a levelek áttörlése során a vízhez egy kevés tejet keverünk, nagyon szép, csillogó felületet kapunk. Ráadásul ennek segítségével megváltozik a növény levelének PH-értéke is, ami csökkenti a gombás fertőzések előfordulásának gyakoriságát is.

A madarak téli etetése

A KertÉrtők felhívták a figyelmet arra is, hogy érdemes gyakran kitekintenünk a kertbe, hogy óvjuk azokat az énekesmadarakat, akik itthon vészelik át a telet. A kert biztonságos részein elhelyezett, és folyamatosan feltöltött madáretetők és –itatók sok madarat a kertbe vonzanak. Tanácsaik szerint ezeket védett helyre tegyük, stabilan rögzítsük és gondoskodjunk arról is, hogy a csapadék ki tudjon belőlük folyni. Azt ajánlják, hogy a madáretetőt hetente takarítsuk ki, és fontos, hogy folyamatosan és rendszeresen, egészen tavaszig folytassuk.
„A madáretetőbe kerülhet többek között natúr mogyoró illetve földimogyoró, apró szemű napraforgómag, tört dió, köles, muhar, főtt rizs. Emellett gondoskodjunk az olyan állati zsiradék kihelyezéséről is, mint a sótlan sertésszalonna, zsírszalonna vagy a kacsa- és libaháj” – mutatnak rá, hozzátéve, a madáretetők mellett madáritatókat is helyezzünk ki.

Forrás: agrofórum.hu