Ezekkel a vakcinákkal kezdődik a tömeges oltás

Fotó MTI, Máthé Zoltán

Csak az AstraZenecát nem kaphatják 60 évnél idősebbek.

Informatív táblázatokat osztott meg a hivatalos koronavírus tájékoztató portál, amelyekben pontosan összegzik, hogy mely vakcinával hányadán áll az ország jelenleg.

Tájékoztatnak például arról is, hogy kedden újabb 114 660 adagot tartalmazó Pfizer-vakcina-szállítmány érkezett Magyarországra, és hamarosan megérkezik az újabb Szputnyik V vakcinaszállítmány is, amely 180 ezer adag első és 100 ezer adag második komponensű vakcinát tartalmaz.

Hozzáteszik, hogy Magyarországon jelenleg 5 oltóanyagot használhatnak az oltó orvosok, ugyanis eddig ennyit hagytak jóvá, és megjegyzik azt is, hogy ennek is köszönhető, hogy felgyorsulhat az oltakozás. A táblázatokból különösebb matematikai tehetség nélkül kiolvasható, hogy a lekötött uniós beszerzéseknek (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) eddig 5, a lekötött orosz vakcinák 16 százaléka, a lekötött kínai vakcinának pedig 11 százaléka érkezett meg.

Tömeges oltás lesz a hétvégén, sms-ben jön az értesítés

A 60 év alatti, krónikus betegek számíthatnak az üzenetre.

Jelenleg az alábbi öt oltóanyagot használják Magyarországon az oltó orvosok:

  • A Pfizer–BioNtech-vakcinát (amerikai–német fejlesztés) valószínűleg már mindenki kiválóan ismeri, hiszen – 2020. december 26-án – ezzel kezdték meg a lakosság oltását. Érdekesség, hogy az eddigi 6,5 millió adagról 10,9 millióra növelték a lekötött oltóanyag mennyiségét, ami majdnem 5,5 millió ember beoltására lenne elegendő, ha megérkezne. Jelenleg azonban a lekötött készlet 8 százaléka érkezett meg, és 444 112 embert oltottak be vele. A lakossági tájékoztatót ide kattintva olvashatja el.
  • A Moderna vakcinájából (amerikai fejlesztés) a kormány 1,744 millió adagot kötött le, amelyből eddig 80 400 adag érkezett meg, ez az összes Moderna-lekötés öt százalékát teszi ki. A lakossági tájékoztatót ide kattintva találja.
  • Az AstraZeneca másik elterjedt neve a svéd–oxfordi vakcina, és ezzel fogják a hétvégén tömegesen beoltani a 60 év alatti krónikus betegeket, ha elmennek az oltópontokra. Ebből a vakcinából Magyarország valamivel több mint hat és félmillió adagot kötött le, ami feleannyi ember beoltására elég, hiszen a védettség eléréséhez itt is két injekcióra van szükség. Az AstraZeneca-vakcinából eddig 244 300 adag érkezett meg, ez a lekötött mennyiségnek mintegy négy százaléka. Lakossági tájékoztató itt található.
  • A Sinopharm-vakcinából – ismertebb nevén a kínai vakcinából – kereken ötmillió adagot kötött le Magyarország, és eddig megérkezett 550 ezer adag, ami a lekötött vakcinamennyiségnek a 11 százaléka. Orbán Viktor korábban azt mondta, ha választhatna, ő a kínai oltóanyagot szeretné, amelyet nem is olyan rég egyébként meg is kapott. Valószínűleg ő is elolvasta a lakossági tájékoztatót, ezt ide kattintva ön is megteheti. Ezzel az oltóanyaggal immár második hete zajlik az oltás. A regisztrált idősek oltásához múlt héten 275 ezer Sinopharm-vakcinát kaptak a háziorvosok, ezen a héten pedig újabb 250 ezer adagot kapnak. A következő kínai vakcinaszállítmány március közepén várható.
  • A Szputnyik V-t többnyire csak orosz vakcinaként szeretik emlegetni, ebből kétmillió adagot kötött le a kormány, amelyből 325 600 adag már meg is érkezett. Ez a lekötött mennyiség 16 százaléka. A lakossági tájékoztatót ide kattintva találja.

Keddre virradóra 2764-re nőtt az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 435 689 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Elhunyt 130, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 188 főre emelkedett.

Forrás: index.hu, Farkasa