Ez a tíz ország a legfontosabb agrárpartnerünk

Forrás KSH, agroforum.online

A mezőgazdasági eredetű termékek tíz legfontosabb exportcélországa 2019-ben a teljes kivitel 72, a behozatal 81 százalékát fedte le. Németországgal kétirányú a forgalom a hús és húskészítmények, a zöldségfélék és gyümölcsök esetében. Olajos magvú növényeket elsősorban Magyarország exportál oda, míg tejtermék és tojás onnan érkezik hozzánk.

Romániába húst, gabonát, zöldséget, gyümölcsöt és állati takarmányt, Olaszországba pedig elsősorban gabonát exportáltunk – hivatkozik az Agroforum a Helyzetkép a mezőgazdaságról, 2019 című jelentésből, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) készített.

Lengyelországból ital és dohányárut, hús és húskészítményt, valamint tejterméket, tojást importálunk.

A mezőgazdasági eredetű áruk külkereskedelmében az Európai Unióval bonyolítjuk le a forgalom döntő részét.

Hazánk mezőgazdasági eredetű termékexportjából 435,9 milliárd forintnyi árut vittek Németországba, ami a teljes agárexport 14,9 százaléka.

Az export-ranglistán a második helyen Románia áll 348,3 milliárd forinttal és 11,9 százalékos részesedéssel.

A harmadikon Olaszország található 321,1 milliárd forinttal és 11 százalékkal. Az első tízbe Ausztria, Lengyelország, Szlovákia, Hollandia, Csehország, Horvátország és Franciaország fért még be az exportlistán.

Ezek az országok együttesen az agrárkivitel 72,3 százalékát adták 2119,8 milliárd forinttal, teljes export 2927 milliárd forint volt tavaly.

Magyarországra mezőgazdasági eredetű termékeket legnagyobb értékben Németországból importálnak.

Ennek értéke 399 milliárd forint, ami 19,6 százalékos részesedésnek felel meg. Második helyen Lengyelország áll 276,4 milliárd forinttal és 13,6 százalékkal, a harmadikon pedig Szlovákia 183,5 milliárd forinttal és 9 százalékkal. Az első tízben Ausztria, Hollandia, Csehország, Olaszország, Románia, Franciaország és Spanyolország található.

Az első tíz a teljes agárimport 80,9 százalékát adta, 1644,4 milliárd forinttal, a teljes import 2033,3 milliárd forint volt 2019-ben.

2020 februárjától az Egyesült Királyság nem tagja az Európai Uniónak, Magyarország az import 1,8, az export 3 százalékát bonyolította 2019-ben a szigetországgal. 36 milliárd forint behozatal (például ital és dohány) mellett 87 milliárd forint kivitel (főleg hús, takarmány, zöldség és gyümölcs) keletkezett.

Forrás: origo.hu