Évtizedek óta hazudik a nukleáris szennyezésről az Egyesült Államok

150-megaton thermonuclear explosion, Bikini Atoll, 1 March 1954.The unexpected spread of fallout from the test led to awareness of, and research into, radioactive pollution. Courtesy UNO. (Photo by Ann Ronan Pictures/Print Collector/Getty Images)

A Missouri állambeli Coldwater patak a második világháború idején az első atombomba megépítéséből visszamaradó nukleáris hulladékkal szennyezett – derült ki egy nemrégiben nyilvánosságra hozott dokumentumól. Az Associated Press hírügynökség arról számolt be, a szövetségi kormány és az atombombagyártásért felelős vállalatok tisztában voltak az egészségügyi kockázatokkal, a kiömlésekkel, a helytelenül tárolt szennyező anyagokkal és más problémákkal, de gyakran figyelmen kívül hagyták ezeket. 

A jelentés szerint a szövetségi egészségügyi hatóság vizsgálói megnövekedett rákkockázatot mutattak ki azoknál, akik gyerekkorukban egy uránhulladékkal szennyezett patakban játszottak. A kormány megúszta ezt azzal, hogy évekig hazudott. Ők voltak az egyetlenek, akiknek a birtokában voltak ezek a tanulmányok. Ez még a Manhattan-terv idejére nyúlik vissza. St. Louis egy jelentős uránfeldolgozó központ volt – mondta Hawley szenátor. A Manhattan-terv, amely a második világháborúban az atomfegyver kifejlesztésére szolgáló projekt volt, azért is kapcsolódik szorosan a Missouri állambeli településhez, mert az Egyesült Államok atomprogramjához használt dúsított uránium egy részét a város területén állították elő.

Később a kormány azonban csak annyit tett, hogy az uránt és a hulladékot egyszerűen beledobták a patakba, valamint a föld alá rejtették – minderre évekig nem derült fény. A szennyezési probléma azonban már a ’70-es években kiderült, ám az amerikai vezetés erről nem szólt, titokban tartották. Hawley közlése szerint édesanyák egy csoportja szerzett meg az üggyel kapcsolatban 15 ezer dokumentumot. A szenátor rendszeresen felhívja a figyelmet a Coldwater pataknál zajló katasztrófára. Az aktivista ebben a hónapban bejelentette, hogy törvényjavaslatot tervez benyújtani annak érdekében, hogy a szövetségi kormány fizesse a szennyezéssel összefüggésben megbetegedett emberek orvosi számláit.

– Ez egy nagyon egyszerű koncepció. A szövetségi kormány megmérgezte a levegőt és a vizet a St. Louis-i régióban, ezért fizetniük kell azokért az emberekért, akik emiatt megbetegedtek. Ha a kormány okozta a katasztrófát – márpedig ez így van –, akkor a kormánynak kell gondoskodnia róla – magyarázta Hawley. Hangsúlyozta, ahogyan ő is kiáll az emberekért, úgy kellene Washingtonnak is a St. Louis-i emberek mellett állnia.

Forrás: Magyar Nemzet

https://magyarnemzet.hu/kulfold/2023/07/evtizedek-ota-hazudik-a-nuklearis-szennyezesrol-az-egyesult-allamok