Évi 30 millióig nem adózna az őstermelői gazdaság

Fotó: Bach Máté

Némileg módosult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara őstermelői tevékenységet és az ezt érintő adózást átalakító javaslata, kialakulhat a családi mezőgazdasági vállalkozási forma is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) reményei szerint az Országgyűlés 2020 elején napirendjére veszi az őstermelőkre, illetve a családi mezőgazdasági vállalkozókra vonatkozó jogszabályt. Amennyiben a tavaszi törvényalkotási sorozatba nem férne bele ezzel foglalkozni, későbbre csúszhat a rendszer bevezetése – írja a napi.hu.

Az őstermelők kedvezményes adózása ugyanakkor már bevezetése óta legalább annyira irritálja a nem mezőgazdaságból élők egy részét, mint a laposföld-hívőket az Egyesült Államok civil repüléstani, űrkutatási és űrrepülési szervezete, a NASA Föld bolygóról készített felvételei. Közülük sokaknak már azt is nehéz elfogadnia, hogy a gazdálkodók jelentős támogatásokkal együtt dolgoznak.

Az mindenesetre már legalább egy éve is kiderült, hogy az agrárkamara őstermelői rendszert és az ehhez kapcsolódó adózást megreformáló javaslatainak része lenne egy új társasági forma, a családi mezőgazdasági vállalkozás (csmv) bevezetése.

Az azóta megtörtént társadalmi és szakmai egyeztetések során ugyanakkor kiderült: túl ambiciózus volt ez eredeti elképzelés, miszerint az őstermelői tevékenység és a csmv “kettős” lefedheti a teljes ágazatot, ezért szükség lehet egy átmeneti működési formára is. A másik tanulság az volt: sokan nincsenek felkészülve arra, hogy egyik napról a másikra jogi személyiségű társaságként működjenek tovább.

A tapasztalatok birtokában a NAK némileg módosította az eredeti javaslatot. Az újabb elképzelések szerint a természetes személyek tisztán őstermelői tevékenységként vagy őstermelői gazdaságként végezhetnék a mezőgazdasági munkát.

Utóbbi egyfajta “hibrid” elegye lenne a jelenlegi családi gazdaságnak és a közös őstermelői igazolvánnyal működő közösségnek. Aki pedig jogi személyként kívánja folytatni, az a speciális kft.-nek tekinthető csmv-ben dolgozhat.

Fentiek adózási részét a NAK és az agrártárca egyeztette a Pénzügyminisztériummal (PM). A javaslat elfogadása esetén az őstermelőket 10 millió forintos éves árbevétel alatt nem terhelné a személyi jövedelemadó és a szociális hozzájárulási adó, e határ átlépése esetén is csak az átlépett összeg után kellene szja-t és szochót fizetni.

Az őstermelői gazdaság ennek háromszorosáig lehetne adómentes. A NAK elképzelése szerint a csmv évi 50 millió forintos szintig kaphatna adókedvezményt adóalapot csökkentő tételeken keresztül.

Más kérdés, hogy a PM álláspontja szerint a csmv utáni adózást azt követően lehet csak szabályozni, miután a csmv-ről végleges döntés születik.

agrotrend.hu / napi.hu