Évente hat kiló zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki

almaszüret Fotó MTI Balázs Attila

Évente átlagosan hat kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dob ki egy ember Magyarországon – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának osztályvezetője.

Ecsedi István azt mondta, ennek fő oka az, hogy a pultokra kitett hibátlan gyümölcsök rászoktatták az embereket arra, ami nem szép, az nem ehető. A termelőknek is sokat ki kell dobniuk, mert nem felelnek meg az áruházláncok minőségi feltételeinek – tette hozzá.
A pazarlás ellen a Nébih Vegyél számba címmel kampányt indított. A legalább év végig tartó kampány célja többek között, hogy tárolási tanácsokkal lássák el az embereket és a magyar termékek választására ösztönözzenek – mondta.

Magyar Hírlap