Európai Parlament: mi történt 2021 első plenáris ülésén?

Fotó Dursun Aydemir, Anadolu Agency via Getty Images

Az Európai Parlament idei első plenáris ülésén a képviselők átláthatóságot kértek a Covid19 oltási szerződésekkel kapcsolatban és üdvözölték Joe Biden amerikai elnöki beiktatását.

Covid19 oltások

A plenáris keddi vitáján a képviselők támogatták a Covid19 elleni küzdelem egységes uniós megközelítését, miközben hangsúlyozták a szolidaritás fontosságát a tagállamok között és a gyógyszergyárakkal kötött szerződések esetén az átláthatóságot.

EU-USA kapcsolatok

Szerdán a képviselők megvitatták az USA új politikai helyzetét és üdvözölték Joe Biden beiktatását, amely szerintük lehetőséget teremt az EU és az USA közötti kapcsolatok megerősítésére és a közös kihívások kezelésére.

Alekszej Navalnij

A képviselők a keddi ülésen határozottan elítélték Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető letartóztatását és az oroszországi szankciók kiterjesztését kérték a bebörtönzésében részvevőkre. Csütörtökön elfogadták a javaslatot a szankciók szigorításáról.

A „lecsatlakozás joga”

Csütörtökön a képviselők arról egyeztettek, hogy a munkavállalók a munkaidőn kívül nem kötelesek a munkával kapcsolatos telefonokra, e-mailekre és üzenetekre reagálni. Állásfoglalásukban felszólították a Bizottságot, hogy tegyen javaslatot a “lecsatlakozás jogát” biztosító jogszabályra.

Portugál elnökség

Január 1-től hat hónapon át Portugália tölti be az EU Tanács elnöki posztjátAntónio Costa miniszterelnök szerdán arról beszét az EP-képviselőknek: országa elnöksége arra fog törekedni, hogy előrelépést érjen el a Covid19 elleni oltási kampányban, valamint a járvány utáni gazdasági és társadalmi fellendülésében.

Megfizethető lakhatás

A megfizethető és megfelelő lakhatás mindenki számára alapvető jog kell legyen, amit jogszabályokkal kell támogatni – olvasható a csütörtökön elfogadott állásfoglalásban. Az EP-képviselők szerint a megfelelő lakóhely jó minőségű ivóvízzel, megfelelő szennyvízelvezetéssel és stabil energiaellátással rendelkező otthonhoz.

Harc a szegénység ellen

A Parlament csütörtökön jóváhagyta a leginkább rászorulókat segítő program további támogatását. A leginkább rászorulóknak szánt európai segélyalap (FEAD) szabályai biztosítják, hogy a támogatás 2021-ben és 2022-ben is folytatódjon.

Mesterséges intelligencia

A Parlament szerdán elfogadta a mesterséges intelligencia (AI) katonai és polgári felhasználására vonatkozó iránymutatásokat, miután nemrégiben elfogadták a mesterséges intelligencia etikai, felelősségi és szellemi tulajdonjogi szabályozására vonatkozó javaslatokat. A képviselők úgy vélik, hogy a mesterséges intelligenciát emberi kontroll alatt kell tartani és tiltani kell a halálos automata fegyverrendszerekben történő alkalmazását.

Nemek közötti egyenlőség

A képviselők csütörtökön további lépésekre szólítottak fel a nők elleni erőszak leküzdése és a nemek közötti bérszakadék megszüntetése céljából, valamint a Covid19 válsággal kapcsolatos nemek közötti egyenlőtlenségek kiküszöbölése és a nők digitális ágazatba való integrációjának javítása érdekében.

Adóparadicsomok

Az EU adóparadicsomokat soroló feketelistája hatástalan és zavaros, nem aknázza ki a benne rejlő lehetőségeket – állították a képviselők csütörtökön, a rendszer javítását szorgalmazó állásfoglalásban.

Az EU kül- és biztonságpolitikája

Az EU-nak meg kell védenie az érdekeit és értékeit, támogatnia kell a szabályokon alapuló nemzetközi rendet, amely garantálja a multilateralizmust, a demokráciát és az emberi jogokat – hangoztatták a képviselők az EU kül- és biztonságpolitikájának éves áttekintésében. Külön jelentésükben aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a világban a tekintélyelvű rendszerek az emberi jogok visszaszorítására használták fel a járványt.

Forrás: uzletem.hu