Európában valamit az emberekre akarnak erőltetni

Fotó: Kovács Tamás, MTI

Az emberek úgy érzik migrációügyben Európában, hogy a közakarattal szemben valamit rájuk akarnak kényszeríteni – fogalmazott a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken kora reggel a miniszterelnök.

A szeptember egy ilyen hónap, a világ külügyminiszterei és miniszterelnökei időnként összegyűlnek New York-ban – utalt a miniszterelnök a ma záruló ENSZ-ülésszakra, amelyen hazánk is képviselteti magát a külügyminiszter személyében. Az ehhez kapcsolódó felszólalások és beszédek Orbán Viktor szerint bizonyos szempontból az igazság pillanatai is.

A miniszterelnök ezek közül kettőt emelt ki, az egyik az EU brüsszeli bizottságának migrációs ügyekért felelős tagjáé, Dimitrisz Avramopuloszé volt, a másik az Egyesült Államok elnökéé. Úgy fogalmazott: ezek a következő évekre is meghatározóak lehetnek, egyúttal szándékbejelentéseknek is tekinthetők.

Dimitrisz Avramopulosz ENSZ-ben tett kijelentésein – melyekben bizodalmát fejezte ki, hogy az EU-tagállamok hamarosan elfogadják az új uniós menekültáttelepítési programot és azt mondta, hogy az EU támogatja a világszervezet migrációs csomagját, valamint hogy az uniós tagállamok önkéntes vállalásokat tettek a menekültek áttelepítésére – a miniszterelnök „már nem” háborodik fel, ugyanakkor a műsorban elmondta: Avramopulosz dolga az lenne, „hogy bennünket képviseljen”, és ha ez nem megy, akkor tartózkodjon az ilyesfajta kijelentésektől, amelyekre „senkitől nem volt felhatalmazása”.

Orbán Viktor szerint migráció szempontjából „nem kedvező terep nekünk az ENSZ”, miután a hazánk által képviselt álláspont a kisebbség álláspontja. „Nem kényelmes dolog” a többséggel szemben a kisebbséget képviselni, felszólalni – fűzte hozzá.

A migrációval szembeni magyar ellenállás valódi félelmeket tükröz – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: vannak olyan európai országok, ahol a politikusok óvatosan mondanak ellent, és nem merik azt képviselni, amit az emberek gondolnak. De – jelentette ki – ez nem jellemző a magyar kormányra. Ha támadják Magyarországot, akkor megfelelő súlyú lesz a válasz – mondta.

A miniszterelnök szerint a nyugalom és a béke, a biztonság a fontos, ehhez pedig az kell, „hogy meg tudjuk védeni a saját álláspontunkat, én is szeretném, ha a bevándorlás kérdése dűlőre jutna végre az EU-ban, lezárhatnánk ezt a dolgot, azt mondhatnám a magyar asszonyoknak meg az érdeklődő közvéleménynek, hogy mostantól már semmilyen harcra nincsen szükség”. Hozzátette: ez a bevándorláspárti „csata” még nem dőlt el.

„Ki kell tartanunk, ezt a mérkőzést meg kell vívnunk, és májusban meg kell változtatnunk az európai politikát!” – szögezte le a műsorban.

(hirado.hu)