Európában elismerik a Tájgazda rendszert

Fotó: 123rf

Erdős Norbert:

A tudatos vásárló, a tudatos fogyasztó azokat a termékeket részesíti előnyben, amelyeknek ismeri a származási helyét, eredetét és összetevőit. A tájékozódáshoz természetesen megfelelő információkra is szükségünk van; ebben lehet segítségünkre az a Tájgazda Eredet- és Minőségtanúsítási rendszer, amellyel végigkövethető, honnan és hogyan kerül a fogyasztóhoz egy-egy termék. Az összetett, számos minőségi szempontra kiterjedő minőségtanúsítási rendszer megalkotóival, dr. Márai Géza professzorral és Csibor Gézával a közelmúltban a békéscsabai képviselői irodámban is egyeztettem.

A hazai és a nemzetközi­ ­érdeklődés középpontjába­ került a Békésen és Gödöllőn kidolgozott TájGazda ­Eredet- és Minőségtanúsítási Rendszer. A magyar innováció gyakorlatilag segíthet végig követni az agrártermények útját a fogyasztókig, másrészt hozzájárulhat ahhoz, hogy a gazdák a legtöbbet hozzák ki földjeikből.

Sokan közülünk emlékezhetnek még arra, amikor a kis közösségek pontosan végig kísérthették egy-egy mezőgazdasági termék útját. Tudtuk, hogy a szomszéd néninél jó a tojás, mert megfelelően tartja a tyúkokat, amelyek a táp mellett sok zöldet is esznek. A szomszéd bácsiról szintén tudtuk, miként neveli a sertéseit, hogyan készíti a sonkát – szólt kérdésünkre a Tájgazda rendszer üzenetéről Csibor Géza, aki dr. Márai Gézával közösen, a Veritas Kulturális Egyesület égisze alatt dolgozták ki az innovációt. Elmondta, az elmúlt évtizedek változást hoztak, de az említett gondolkodást szeretnék visszahozni a 21. századnak megfelelő módon.

– A hatóságok szigorúan ellenőrzik, hogy az adott termények megfelelnek-e az előírásoknak, biztonságos körülmények között termesztik, termelik-e azokat, illetve, hogy ennek megfelelően tartják-e az állatokat. Figyelnek arra, hogy a termékek emberi fogyasztásra alkalmasak-e és még számtalan tényezőre – ecsetelte Csibor Géza. – Nyugat-Európában egyébként több mint 400 minőségtanúsítás működik, Kelet-Európában az egyetlen ilyen átfogó, mindenre kiterjedő vélhetően egyedül a Tájgazda rendszer. Az általunk kidolgozott szisztéma ahhoz nyújt kapaszkodót, hogy az egyes növényeket ott termesszék, ahol a legjobbak a körülmények.

Dr. Márai Géza és Csibor Géza ezért egy tájhoz köthető minőségtanúsítást hozott létre. A rendszer bármilyen kicsi és bármilyen nagy tájra ajánlást ad az érdeklődő termelőknek.

– 2015-ben a minőségügyi világszervezet kimondta, a tanúsításoknak a vásárlókat kell szolgálniuk – tette hozzá Csibor Géza. – A Tájgazda rendszer is a vevők számára nyújt biztonságot, hiszen segítségével végig követhető, hogy honnan és miként kerül a fogyasztók asztalára egy-egy termék.

A program iránt jelentős az érdeklődés. Egy szegedi tojástermesztő már élt a védjegy nyújtotta lehetőséggel, és a kör várhatóan bővül. Csibor Gézáék ehhez keresik a pályázati lehetőségeket. A közelmúltban sikeres konferenciát rendeztek Budapesten, amelyen a szaktárca is üdvözölte a kezdeményezést.

A spanyolországi Bilbao városában megrendezett Quality Innovation Award nemzetközi minőségügyi innovációs versenyen, a bírálóbizottság döntése alapján a Tájgazda rendszert „International Finalist” minősítéssel ismerték el. Ez a legmagasabb adható díj volt.

Fontos az adottságok kiaknázása

A közelmúltban Erdős Norbert­ EP-képviselő Békéscsabán egyeztetett dr. Márai Gézával és Csibor Gézával. Hangsúlyozta, a magyar mezőgazdaság akkor fejlődik hosszú távon, ha a természeti, a helyi adottságoknak megfelelő legjobb technológiákat a hagyományos gazdálkodási eljárásokkal együttesen alkalmazzák, és ennek mentén a gazdaságos, fenntartható és életképes termelésre, valamint a termelő gazdák, vidéki közösségek életkörülményeinek javítására helyezik a hangsúlyt.

A beszélgetésen dr. Márai Géza kiemelte, a hazánkban egyedüliként működő innovatív védjegy az alapanyagok minőségét a termelés és a tartás technológiájának tanúsításával, a termékek minőségét pedig a minősített alapanyagok használatával és az alkalmazott technológia minősítésével garantálja.

A védjegy hitelességét egy „online” tanúsítási rendszer biztosítja, melynek alapja a gazdák rendszeres szakértői, részletes gazdálkodási fölmérése, auditálása.

(beol.hu, Papp Gábor)