EUrológus: Közvetlen EU-s támogatásokért lobbiztak a V4-es főpolgármesterek Brüsszelben

Fotó: orientpress.hu

Az Európai Unióban nem a nagyvárosok léptek be, hanem az országok. Az Európai Unióból járó kifizetések az unió egyes országait illetik, illetve terhelik a befizetési kötelezettséggel. A liberális nagyvárosok igénye azért is abszurd, mert ha ez megállhatna, akkor az egyes kisvárosi szövetségek szintén külön pályázhatnának, semmiféle különbözőség nem fedezhető fel a most fellépőkkel szemben.

A liberális nagyvárosok igénye azt mutatja, hogy az unió kifizetéseknél is előnyöket szeretnének élvezni a vidéki településekkel szemben. (kpe)

Klímavédelemre fordítható közvetlen uniós forrásokért lobbiztak a Visegrádi Négyek (V4) fővárosainak polgármesterei Brüsszelben – tudósít az Index EUrológus blogja. A főpolgármesterek azt szeretnék elérni, hogy a következő uniós keretköltségvetési ciklusban sokkal több uniós forráshoz juthassanak hozzá az általuk vezetett városok olyan módon, hogy a kormányok által irányított nemzeti hatóságok helyett az EU központi intézményei bírálják el a pályázatokat. A főpolgármesterek szerdai sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely elmondta: a városok az EU legfontosabb szövetségei lehetnek a klímaváltozás elleni küzdelemben. A budapesti főpolgármester szerint az EUnak jelenleg két krízissel kell szembenéznie: a globális felmelegedés okozta kihívásokkal és a közép-európai demokráciák válságával. Karácsony állítja: azért kell több forrás a nagyvárosoknak a klímavédelemre, mert „nemcsak a GDP-ből termelnek sokat, hanem a káros anyagból is”. A főpolgármesterek Brüsszelben a Régiók Bizottságában, majd az Európai Bizottságban tárgyaltak, többek között Frans Timmermanssal, az Európai Bizottság ügyvezető alelnökével. Emellett egy levelet is eljuttattak Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, amelyhez a V4-es főpolgármestereken kívül tizenegy európai nagyváros – például Bécs, Berlin, Frankfurt, Milánó vagy Athén – vezetője is csatlakozott – teszi hozzá a lap. A 24.hu brüsszeli forrásai kevés esélyt adnak Karácsonyék szándékának megvalósulására, de azt is mondták, nincs lejátszva az ügy. A hétéves pénzügyi keret körüli harcokon túl azt is hátrányként említették, hogy konkrétan kidolgozott tervet nem látnak, csak politikai szándéknyilatkozatot. INDEX.HU, 24.HU