Eurázsiai összefogás az élelmiszergazdaság jövőjéért

Fotó: Shutterstock

17 ország, köztük Magyarország és Kína is részt vett az eseményen, ahol az „Okos mezőgazdaság” lehetőségei voltak terítéken. A résztvevők elsősorban azt tárgyalták, hogy az új innovatív és digitalizációs fejlesztések hogyan hatnak az élelmiszer- és az élelmezésbiztonságra. Az ülésen részt vevő felek azonosították a gazdasági kapcsolatok új fejlesztési lehetőségeit, valamint javaslatokat tettek az együttműködés hatékonyabb folytatására

A tagországok Közös Nyilatkozatba foglalták a mezőgazdasági együttműködési javaslataikat a május 23-25. között Vilniusban, Litvániában megrendezett találkozón – számolt be róla weboldalán az Agrárminisztérium.

Az Agrárminisztérium képviseletében Gál Péter helyettes államtitkár vett részt az élelmiszer- és élelmezésbiztonsági, valamint az élelmiszerek minőségét érintő találkozón, melynek fő témája az élelmiszer-veszteség és az élelmiszer-hulladékok csökkentése volt.

A politikai szintű tárgyalásokon túl kínai logisztikai cégek is bemutatkoztak;

ismertették azokat a már megvalósult kikötő-fejlesztési projektjeiket, melyek elősegíthetik a kelet-közép-európai, így a magyar élelmiszergazdasági termékek exportját Kínába.

A tárgyalások során szó esett az elektronikus kereskedelem fejlesztéséről, valamint nemzeti standok, mint állandó termék-kiállítások felállításának lehetőségéről a shenzeni kikötő területén.

Az ülésen részt vevő felek azonosították a gazdasági kapcsolatok új fejlesztési lehetőségeit, valamint javaslatokat tettek az együttműködés hatékonyabb folytatására. A részt vevő országok végezetül Közös Nyilatkozatban foglalták össze a formáció jövőbeni működésének sarokpontjait.

agrotrend.hu / kormany.hu