EU: Törökországnak le kell állítania a Szíriában folytatott hadműveletét / Törökország nem áll le, míg a céljait el nem érte

Fotó: Böjte Csaba OFM, Hölvényi György és Sajgó Szabolcs SJ Facebook-oldala

Törökország azonnali hatállyal hagyjon fel a néhány napja Északkelet-Szíriában kezdett egyoldalú katonai offenzívájával, és vonja vissza haderejét országa területére – követelték az uniós tagországok külügyminiszterei luxembourgi tanácsülésükön a török hadművelettel összefüggésben elfogadott zárónyilatkozatukban tegnap. A tagállamok leszögezték, a török katonai akció veszélyezteti a régió stabilitását és biztonságát, megnehezíti az ENSZ által támogatott békefolyamat sikerét, valamint akadályozza a humanitárius segítségnyújtást, további szenvedést okozva ezzel a civil lakosságnak. Ankara biztonsági aggályait nem katonai fellépéssel, hanem politikai és diplomáciai eszközökkel kell kezelni, a nemzetközi humanitárius joggal összhangban – tették hozzá a tárcavezetők. Az Európai Unió tagállamai megállapodtak abban, hogy egyetlen ország sem szállít fegyvereket Törökországnak – közölte tegnap Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter az ARD és a ZDF német közszolgálati csatorna déli hírmagazinjával, megjegyezve: az „embargó” jogi részleteit még ki kell dolgozni.

Recep Tayyip Erdogan török elnök tegnap leszögezte, hogy országa a nemzetközi közösség újabb felszólításai ellenére sem állítja le az észak-szíriai hadműveletet. „Amit elkezdtünk, azt végig is visszük” – húzta alá. A török külügyminisztérium hétfői közleményében azt írta: elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió az ügyben tanúsított hozzáállásával „terroristákat vesz védelmébe”.

Szíria elhagyására kapott azonnali parancsot az arab ország északi részén levő mintegy ezerfőnyi amerikai haderő – tudatta tegnap egy névtelenséget kérő amerikai tisztségviselő az AFP francia hírügynökséggel. Hozzátette, hogy a parancs minden amerikai katonának szól, kivéve a Szíria déli részén állomásozó 150 fős kontingensnek. MTI, 2019.10.14.

A mi álláspontunk szerint minden olyan megoldás, amely a létező és működő szír állam közreműködése nélkül és hozzájárulása hiányában jön létre, súlyosan sérti az országok, a nemzetek szuverenitását. A megoldás tehát nem lehet külföldi hatalmak, kurd, egyéb felkelő erők egyezkedésének a tárgya, a szír államnak a saját területéről döntő szava kell legyen. (kpe)