EU szigorúbb intézkedéseket sürget a járvány második hullámának megfékezésére

Fotó Stringer, Reuters

Az Európai Bizottság szerdán felszólította az uniós tagállamokat, azonnal vezessenek be szigorúbb korlátozó intézkedéseket, hogy megfékezzék a koronavírus-járvány második hullámát. Sztella Kiriákidész egészségügyért felelős uniós biztos kijelentette: „ez lehet az utolsó esélyünk, hogy elejét vegyük a tavaszi állapotok megismétlődésének”

Fokozott aggodalmat vált ki a koronavírus-járvány alakulása és a megnőtt halálozási ráta hét európai uniós tagállamban, Magyarországon, Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Máltán, Spanyolországban és Romániában – írta csütörtökön Stockholmban kiadott jelentésében az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ. A járványok megfigyelésével foglalkozó európai hivatal új kockázatfelmérése szerint ennél az országcsoportnál tapasztalható „a súlyos esetek, illetve a kórházi ápolásra szorulók magasabb aránya”, a „halálozási arány már megfigyelt, illetve a jövőben várható növekedésével” együtt járva.

Csehországban szerdán 2309 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, ami hasonló a keddi adathoz és a járvány kezdete óta a legmagasabb napi számok közé sorolható. Szlovénia újabb szigorításokat tervez a koronavírus-járvány miatt – írta a helyi sajtó csütörtökön. Romániában az elmúlt 24 órában újabb 1639 embernél mutatták ki a koronavírust, további 41 koronavírusos beteg vesztette életét.

MTI