EU-s tervek Juncker és Merkel tollából

Fotó: tankonyvtar.hu

Jean-Claude Juncker és Angela Merkel külön-külön foglalkoztak az EU jövőjével. Mindketten fontosnak tartották a külső határok védelmét – amivel természetesen egyet lehet érteni – csak éppen a megvalósítás tervezett módja sértené a tagállamok szuverenitását!

Ez ugyanis azt tartalmazza, hogy át kellene adni a nemzeti kompetencia egy részét a Frontex EU-s határ- és partvédelmi szervezetnek és megerősítenék az Európai Unió Menekültügyi Ügynökségét, ami „természetesen” szintén alkalmas lenne a nemzeti kormányok hatáskörének gyengítésére.

Az már csupán „hab a tortán”, hogy bizonyos külpolitikai kérdésekben ne egyhangúlag, hanem minősített többséggel hozza meg döntéseit a tagországok kormányait tömörítő tanács.

Az egyes tagállamok úgy léptek be és csatlakoztak az EU-hoz, hogy meghatározott körben garantált volt az egyhangú döntés szabálya. Teljes egyetértés nélkül jogilag kizártnak tartom azt a lehetőséget, hogy ezen előírás helyett minősített többséget alkalmazzanak, ráadásul az elmúlt időszak eseményei alapján okkal kérdőjelezhetjük meg azt, hogy mikor és milyen módon számolják a minősített többséget…  (KPE szakértő)

 

Juncker: Európának nagy szüksége van jól képzett bevándorlókra

Az Európai Uniónak még inkább szuverén szereplőként kell fellépnie a nemzetközi porondon, eljött az ideje annak, hogy a kontinens saját kezébe vegye a sorsát – jelentette ki szerdai évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker. Az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén hangsúlyozta: „Utasítsuk el azt a nacionalizmust, amely bűnösöket keres az együttélést lehetővé tévő megoldások helyett.” A politikus a migráció ügyére is kitért, azt hangoztatva, hogy az EU jóval nagyobb haladást ért el a helyzet kezelése terén, mint azt egyesek elismerik, az elmúlt években töredékére esett a menedékkérők száma. Hatékonyabbá kell tenni a külső határok védelmét, 2020-ra 10 ezer főre kell növelni az uniós határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) személyzetének létszámát, létre kell hozni egy közös menekültügyi ügynökséget, fel kell gyorsítani a jogellenesen beutazott migránsok visszaszállítását és bizonyos legális csatornákat kell nyitni, a kontinensnek ugyanis nagy szüksége van jól képzett bevándorlókra – sorolta. Emellett arra is felszólított, hogy bizonyos külpolitikai kérdésekben ne egyhangúlag, hanem minősített többséggel hozza meg döntéseit a tagországok kormányait tömörítő tanács. A volt luxemburgi kormányfő javaslatot tett az Európa és Afrika közötti beruházási és munkahelyteremtési partnerség létrehozására, amelynek nyomán várakozásai szerint már öt éven belül akár 10 millió munkahely jöhetne létre Afrikában.

Új előterjesztést tett az Európai Bizottság annak érdekében, hogy megszülessen a kompromisszum a határigazgatás és a migráció kezelésének reformjáról – közölte a szervezet szerdán. A javaslatok megerősítik a Frontexet és az Európai Unió Menekültügyi Ügynökségét annak érdekében, hogy a tagállamok mindenkor teljes körű uniós műveleti támogatást vehessenek igénybe.

MTI, 2018.09.12. , medianezo.hu

Merkel: Az EU külső határán fekvő országoknak át kell adniuk nemzeti hatáskörük egy részét a Frontexnek

Az illegális migráció elleni harc jegyében meg kell erősíteni az EU külső határának védelmét, és ehhez a külső határon fekvő országoknak át kell adniuk nemzeti kompetenciájuk egy részét a Frontex EU-s határ- és partvédelmi szervezetnek – hangoztatta Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag). Hozzátette, hogy támogatja az Európai Bizottság javaslatait a Frontex megerősítéséről, és kiáll amellett, hogy a szervezetet széles hatáskörrel kell felruházni. Szerinte az illegális migráció elleni harchoz „egy adag szolidaritás” is szükséges, amikor „emberek érkeznek hozzánk, vagy amikor meg kell teremteni a legális migráció lehetőségeit, hogy segítsünk bajba került országoknak”. Megjegyezte: továbbra is a szolidaritás a „gyenge pont” az EU-ban, a közösség még mindig nem talált megoldást, ezért az osztrák soros elnökség is foglalkozik az üggyel.

MTI, 2018.09.12. , medianező.hu