“…Ésszel, kézzel és bátorsággal! ” – Zrínyi Miklós útján

A Somssich Antal Általános Iskola 7. osztályos tanulói a Határtalanul program keretében 4 napot Horvátországban és Szlovéniában töltöttek el.

A kirándulás központi eleme a költő, hadvezér Zrínyi Miklós (1620-1664) élete és munkássága volt. Ezzel is tisztelegtünk Zrínyi Miklós születésnek kerek 400. évfordulójára.

Hathatós témavezetést kaptunk a Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola tanárától, Dr Zágorec-Csuka Judittól, aki maga is Zrínyi kutató. Betekintést nyertünk partner iskolán munkájába, pedagógiai módszeribe. Első nap Lendva nevezetességinek megismerésével telt. Látogatást tettünk a Bánffy-központban, a várban, a Szentháromság Kápolnában. Második nap a költő szülőhelyére Csáktornyára vezetett. Felkutatták tanulóink a Zrínyi emlékeket. Következett Kursanec (Zrinyifalva), ahol elhunyt hősünk. Itt megkoszorúztuk emlékoszlopát. Senkovecon (Szentilonán) megnéztük a Zrínyi család temetkezési helyét, amely igencsak felújítandó állapotban van. A továbbiakban Varasdi városnézés gyönyörködtetett bennünket. A Trakostyáni Draskovics-vár is lenyűgözte diákjainkat. Zrínyi Miklós első felesége Draskovics György leánya volt, így tárult fel előttünk a két család kapcsolata. Levezetésként Muraszombaton a város nevezetességeit láttuk (Szapáry-kastély, Evangélikus templom)….

Mit jelentett az út tanulóinknak? Megismerték a Kárpát-medence egy szegletét (Muravidék), magyar hagyományait, kapcsolatokat a határmentségben.

Hasznos ismereteket szereztek a tanulók a kiváló hadvezér, a hadtudomány európai szintű képviselőjéről Zrínyi Miklósról.

Kicsit tudatosult gyermekeinkben a nagy műveltségű, széles látókörű, tollat, kardot egyaránt kitűnően forgató Zrínyi Miklóst miért tiszteli hősként a horvát és a magyar nép.

A program a Magyarország Kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával valósult meg.

Forrás: Szakáll Tibor