Esély az ésszerű megállapodásra / Csaknem megállapodtak az EU-tagok a Közös Agrárpolitika reformjáról

Az uniós tagállamok az eltérő hátterük és érdekeik mellett is rendkívüli kompromisszumkészséget tanúsítottak a hétfői-keddi informális lisszaboni agrárminiszteri tanácskozáson, és emiatt a legtöbb kérdésben képesek voltak megállapodni, így reális, hogy a portugál soros elnökséget lezáró június végi tanácskozáson megszületik a Közös Agrárpolitika reformjáról szóló végső megegyezés – derült ki Feldman Zsoltnak, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős  államtitkárának kedd esti Facebook-videójából, illetve a tárca közleményéből.

A közlemény szerint a portugál elnökség a május végén sikertelenül zárult tárgyalások után és a június végére tervezett elnökségét lezáró tárgyalások előtt informális miniszteri ülésen igyekezett közelíteni a tagállami, a parlamenti és a bizottsági álláspontokat. Az elnökség által összeállított kompromisszumos dokumentum és az egész napos szakértői előkészítő tárgyalás alapján az agrárminiszterek nagyon sok kérdésben közös álláspontra tudtak jutni.

Magyar részről megnyugtató volt azt hallani, hogy a legtöbb miniszter csatlakozott ahhoz a régóta hangoztatott véleményünkhöz, hogy a gazdálkodóink és az élelmiszer-előállításunk nem eshetnek áldozatul a kompromisszumnak – jelezte az államtitkár.

Komoly eredménynek tartjuk, hogy a zöldülő agrártámogatások legfontosabb új eleme, azaz a területalapú támogatásként működő agrárökológiai alapprogram esetében a tagállamok és a tanács eljutott egy meglehetősen ambiciózus 25%-os költési célhoz, miközben kialakultak azok a rugalmassági szabályok, amelyek biztosítják, hogy a gazdálkodóink forrásvesztés nélkül állhassanak át a fenntarthatóbb termelésre. A körvonalazódó megállapodás lehetővé teszi, hogy a gazdák versenyképességének megőrzése mellett tudjon hozzájárulni a teremtett világunk megóvásához – ismertette Feldman Zsolt.

A környezeti elköteleződésünk mellett a vidéki térségek társadalmi fenntarthatósága a második kiemelt cél számunkra, ezért nem engedhetünk abból sem, hogy a legkisebb, 10 hektárnál kisebb területen gazdálkodók számára egyszerűbb szabályok és a lehető legtöbb támogatási eszköz álljon rendelkezésre. Ebben a kérdésben is sok tagállam és a tanács ért egyet, így alappal lehet abban bízni, hogy a mai találkozóval is tettünk azért, hogy a parlament és a bizottság tárgyalói elfogadják álláspontunkat és kiigazítsák a jelenlegi javaslatuk következetlenségeit- mondta az államtitkár.

A harmadik legfontosabb elvi kérdés a kiszámíthatóság és a jogbiztonság ügye, ebben is egység alakult ki a tagállamok között Lisszabonban. A résztvevő agrárminiszterek mind tudják, hogy a gazdálkodás komoly és hosszú távú elköteleződést igényel és ezért a mezőgazdaság egyik legkomolyabb kihívása a generációváltás. A fiatalok számára viszont csak akkor lehet vonzóvá tenni ezt a szép szakmát, ha kiszámítható és átlátható szabályokat és támogatáspolitikát alakítunk ki, ezt a rendezvény elején felszólaló európai fiatalgazdák szövetségének vezetője is hangsúlyozta.

Éppen ezért a fennmaradó néhány vitás kérdés közül kiemelten fontos Magyarország számára, hogy a hatástanulmány nélkül és jövőbeli jogbizonytalanságot keletkeztető megfogalmazásban született parlamenti javaslatok kikerüljenek a végső megállapodásból.

Az államtitkár hozzátette: a sokszínű európai agrárium vezetői a földrajzi, történelmi és politikai különbségeink ellenére rendkívüli kompromisszum készséget tanúsítottak, hiszen

a legtöbb kérdésben képesek voltunk megállapodni úgy, hogy közben a bizottság és az európai parlament legtöbb környezeti és társadalmi elvárásának is megfelel álláspontunk.

Az államtitkár rögzítette:

Magyarországon nem fog múlni a június végi megállapodás, hiszen csak néhány, a gazdálkodóink és élelmiszertermelésünk fennmaradásához elengedhetetlen elvi kérdéshez ragaszkodunk. Ebben hazánkban ma már egy gazdálkodói petíció is ösztönöz bennünket.

Forrás: portfolio.hu