Erzsébet napi köszöntő

Fotó kozterkep.hu

A jeles napok közül is kiemelkedő fontosságú – nekünk magyaroknak – Erzsébet napja. Bár az újszülött kislányok névadásánál ma már messze elmarad a Zoé, Léna és Dorina mögött – ki tudja –az Erzsébet név talán megint olyan népszerű lesz mint egy időben volt.

Árpád-házi nagyjaink közül az egyik leginkább „népszerű” szent: Erzsébet, akinek személyéhez számos csoda tétel és legenda fűződik.

Az egyik legismertebb: egy alkalommal kötényében kenyeret vitt a szegényeknek. Férje megállította, megkérdezte, mit visz benne. Erzsébet azt felelte, hogy rózsát, s amikor megmutatta kötényét, valóban rózsák voltak benne. (E történet alapján az ábrázolásokon a rózsák váltak Szent Erzsébet legfőbb attribútumává.)

Erzsébetet évszázadok óta nagy tisztelet övezi, Sík Sándor költő és piarista szerzetes „a női eszmény megtestesülésé”-nek nevezte őt. Valóban – kedvessége, béketűrése, szegényeket segítő jóakarata ismeretében, számos férfi társammal egyetértésben, igaznak gondoljuk neves költőnk fenti megállapítását.

Isten éltesse, boldog névnapot kívánunk minden kedves Erzsébet nevű kisgazda tagunknak és barátunknak és Erzsébet olvasónknak!

Kékesi Márton, KPE