Értékünnep Nyárádon

A képen, a két üres széktől balra: Papp Tamás, a Veszprém Megyei értéktár-bizottság elnöke. - A kép forrása: veol.hu

Veszprém megyei értékünnepet tartottak a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Veszprém Megyei Irodája, a megyei és a helyi önkormányzat szervezésében a közelmúltban Nyárádon.

Herend és Alsóörs után Nyárád érdemelte ki a lehetőséget kiemelkedő értékfeltáró és közösségépítő tevékenységével, hogy otthont adjon a rendezvénynek. A művelődési házban a Nyárádi Dalárda hazafias énekcsokrát követően Szedlacsek Emília, a Nemzeti Művelődési Intézet Szakmai Szolgáltatások Igazgatóságának vezetője köszöntötte a közönséget. Megyénkben rangot jelent részt venni az értékfeltáró mozgalomban, ami itt már jóval a hungarikum-törvény megszületése előtt megkezdődött, köszönhetően a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítványnak. Horváth Zsolt kuratóriumi elnök jelentős szerepet vállalt abban, hogy a közösségi alapú értékfeltárás mozgalommá váljon, és jogszabályként is megjelenjen. Számos önkormányzat, intézmény, civilszervezet kapcsolódott be a munkába, sokak tevékenysége országosan is példa értékű. Megyénk mára a hungarikum-mozgalom legaktívabb térsége, több mint száz településen jött létre helyi értéktár.

Vörösmarty Éva, a megyei közgyűlés alelnöke, a megyei értéktár korábbi elnöke elmondta, hogy a Megyei Értéktár-bizottsághoz ötéves fennállása óta beérkezett 165 javaslattételből 72 nemzeti érték került be a megye kincsestárába, különböző szakterületi kategóriákban. Megyénk meghatározó szerepet tölt be a nemzeti értékek számát és ezen értékeknek a nemzetre való hatását tekintve.

A Megyei Értéktárba idén bekerült tizennégy érték:

Ajka Városi Bányász Fúvószenekar;

A reformkor balatonfüredi hagyományainak és értékeinek megőrzése, ápolása;

A Jókai Mór-emlékház;

A Mencshelyi Kossuth-kilátó és tanösvény;

A Mencshelyi vert csipke;

Zsédenyi István evangélikus lelkipásztor gályarab-emlékműve;

Lőw Lipót pápai rabbi, tábornok 1848-as beszéde;

Röntgenfelvételek Pápán;

Pápai Jókai Kör;

A pápai Berta család kaptafakészítő hagyománya;

A Pápa-Tapolcafőn eredő Tapolca patak és forrásvidéke;

Tapolcáról az Első Magyar Látványtár Kiállítóház;

Szilágyi Harang-együttes;

A Veszprémi Püspöki Könyvtár Kottatára és a kapcsolt dokumentumok

Papp Tamástól, a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnökétől vehettek át oklevelet, plakettet. Majd, Az én falum, az én városom című pályázat legjobbjai Baloghné Uracs Mariannától, az NMI Veszprém Megyei Irodájának vezetőjétől vehették át díjaikat. A műsor a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület táncaival zárult. (Forrás: veol.hu)

Papp Tamás, a Kisgazda Polgári Egyesület Veszprém Megyei Szervezetének az elnöke, a Veszprém Megyei Közgyűlés és a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének a tagja, a Veszprém Megyei értéktár bizottság elnöke: a megye kulturális értékeinek a megőrzése nagyon fontos, mert az a múltunk, abból fakad a jelenünk, és az hordozza a jövőnk alapjait is. Gyökerek nélkül légüres térben él az ember, gyökerek nélkül nem lehet a jövőt felépíteni. (KPE)