Erősen támad a lisztharmat a szőlőkben

Fotó: Mártonfai Dénes

Nagyon érzékeny jelen állapotában a szőlő a betegségekre. Több fajtában fürtzáródás körüli helyzet alakult ki a mostani időszakra, amely koraiságát tekintve rekordnak számít.

A bogyók már összeérnek, a fajták jelentős részénél egyenetlen a bogyóállomány a szemek méretét tekintve, de a mennyiségre nem lehet panasz – mondta dr. Gabi Géza növényvédelmi szakmérnök.

Mivel az elmúlt héten jelentős mennyiségű csapadék hullott a megyében, rendkívül párás a levegő. Az esti kilenc-tíz óra körüli időszakban, a meteorológiai állomások által mért adatok szerint, nyolcvan-kilencven százalék fölé emelkedik a páratartalom. Ez a folyamat az éjszakai órákban tovább folytatódik, és éjfélre eléri a kilencven százalékot. Délelőtt 9 óra körül esik vissza hetven százalék alá. Napi átlagban tíz-tizenkét órán át hetven százalék feletti a levegő páratartalma. Ez az alapja és magyarázata a lisztharmat erős fellépésének.

Egyes fajtákban, mint például a kékoportó vagy a kékfrankos, jelentős lisztharmatfertőzések alakultak ki. Már a leveleken és a bogyókon is tapasztalható. Az érzékeny fajtákban a folyamatos védekezések ellenére is erősödik a lisztharmat. Elsősorban a kontakt készítmények áztatásszerű használata állíthatja meg a fertőzés továbbterjedését. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük.

A peronoszpóra első tünetei is megjelentek a borvidék ültetvényeiben. Most még a leveleken láthatók a tünetek, de a későbbiekben – csapadékos időjárás esetén – a konidiumok lemosódnak a fürtökre, és a továbbiakban a bogyók károsodása is elkezdődhet. A további időjárásnak döntő szerepe lesz a betegség alakulásában.

A betegségek számára jelenleg nagyon kedvező nedves, páradús időjárás miatt folyamatosan – hét-tíznaponta – folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk – tanácsolta dr. Gabi Géza.

S ha a felsoroltak nem jelentenének elég gondot, itt van a szőlőkabóca lárvája is. A korábbi évektől eltérően idén előbb megkezdődött az amerikai szőlőkabóca lárvakelése. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható, ugyanakkor a klórpirifosz hatóanyagú rovarölő szerek már nem használhatók.

(teol.hu, Mauthner Ilona, fotó: Mártonfai Dénes)