Erősebb földrengés rázta meg Horvátországot

ZAGREB, CROATIA - MARCH 22: Building rubbles are seen on the pavement after 5.3 magnitude earthquake hit the country in Zagreb, Croatia on March 22, 2020. A magnitude 5.3 earthquake struck the Croatian capital of Zagreb on Sunday at 6.30 a.m. (0530GMT) at a depth of 10 kilometers (6.2 miles), according to the German Research Center for Geosciences (GFZ). Several houses and workplaces including historical buildings are damaged by the earthquake. Stipe Majic / Anadolu Agency

Újabb, 5,2-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot hétfőn kora reggel.

A földrengés epicentruma 12 kilométerre volt Sziszektől (Sisak) és 51 kilométerre Zágrábtól, mintegy 5 kilométeres mélységben. A rengést egész Közép-Horvátországban érzékelte a lakosság. Anyagi károkról a Sisaktól 14 kilométere délnyugatra elhelyezkedő Petrinja városából érkezett jelentés.

A horvát fővárost és környékét legutóbb március 22-én rázta meg nagyobb földrengés. A fél óra különbséggel bekövetkezett 5,6-os, majd 5,1-es erősségű földmozgásban számos épület megrongálódott és több ember megsérült. Az akkori földmozgás Zágrábban és környékén 25 ezer épületben okozott kárt. A városmagban megrongálódott a főváros jelképének számító katedrális, a horvát parlament és a kormány épülete, valamint több templom és a kulturális örökséghez tartozó építmény. Több kórházból is evakuálni kellett az embereket.
Zágrábban a márciusi földrengés óra folyamatosak az utórengések. A szakemberek mintegy kétezer utólökést jegyeztek fel, amelyek negyede volt érezhető. Hatezer épület a mai napig nem biztonságos, köztük több óvoda, általános iskola, középiskola, egyetem, kulturális és tudományos intézet.

Forrás: metropol.hu