Erős lengyel és szlovák idegenforgalom Tokajban

Tokaj - Hajóállomás - A kép forrása: tokaj-turizmus.hu

Csupán pár napot töltenek Tokajban a turisták. A statisztika azt tükrözi, hogy egyre többen érkeznek a híres zempléni kisvárosba, ám nem tudják ott tartani a vendégeket, akik csak egy-két napig időznek a történelmi borvidék névadó településén.

A vendéglátóhelyek tulajdonosai azt állítják, a külföldiek elsősorban a termálfürdőket keresik hazánkban. A lengyelek például Hajdúszoboszlón nyaralnak, Hegyalján az üdülés előtt és hazafelé is eltöltenek egy-két napot és beszerzik kedvenc borukat, a tokaji szamorodnit. A statisztikák szerint egyre erősebb érdeklődés övezi Tokaj-Hegyalját a magyar és a külföldi turisták körében is, a szakemberek 10-15 százalékos forgalomnövekedést emlegetnek, ám az itt élők nem derűlátók. Kiváló természeti- és kulturális adottságokkal bír a történelmi borvidék, ám sokan úgy vélik, nem fejlődik kellő ütemben a térség és a különböző települések közötti együttműködést is harmatgyenge jelzővel illetik a helyiek. A lengyelek tartanak minket életben. Szeretik Magyarországot, a tokaji szamorodnihoz pedig ragaszkodnak és útba esünk. Hajdúszoboszlóra és az Adriához igyekeznek általában. Jó lenne, ha felépülne végre a nagyapáink ideje óta ígérgetett élményfürdő, akár nálunk is időzhetnének heteket a lengyel és a szlovák vendégek. Zúgolódnak a tokaji vendéglátósok, kiszámíthatatlanságról és holtidőkről beszélnek, hisz előfordul, hogy egész délután egyetlen vendégük sincs, ám kilenckor, mikor végre lehúznák a rolót, olykor berontanak több tízfős társaságok, akiket nem tudnak kiszolgálni, hisz bezárt a konyha és a szakács is rég hazament. – Meg kellene szervezni ezt az egészet. A világörökség része ez a vidék. Túl sokat költenek marketingre, pedig nem kell reklám ennek a vidéknek, még New York-ban is tudják, hogy Tokaj létezik.– Amikor Ausztriában nyaralunk, a házigazda minden reggel a kezünkbe nyomja a kézzel írt cetlit, amelyre felírja, hogy milyen programokat, látványosságokat ajánl aznapra. Az ilyen apró figyelmességek is hozzájárultak ahhoz, hogy a visszatérő vendégek mindig visszajöjjenek. Az ifjabbak és idősebbek is azt hangsúlyozták, rendszeres programokkal, hajóutakkal, vízi- és szárazföldi túrákkal, az egész Hegyaljára kiterjedő összefogással lehetne itt tartani a vendégeket. – Sátoraljaújhelyről érdemes példát venni, ott egymást érik a látványos beruházások is. Fel kellene már ébrednie Tokajnak is, hiszen a jó Isten letette az alapokat, és erre idegenforgalmi fellegvárat lehetne építeni –ahonnan a Bodrog-zugot, a Zempléni-hegységet és az alföldet is lehet látni.

Itt találkozik a Tisza és Bodrog, ezért Tokaj különleges település. (Forrás: Borsod-online/Juhári Andrea – A fölső szövegközi kép a „Hegyalja” motoroshajót ábrázolja a Bodrog-folyón. – A kép forrása: hajokirandulas.hu – Az alsó szövegközi képen Csorba György a KPE megyei elnöke. – A kép forrása: www.kpe.hu)

Csorba György, a Kisgazda Polgári Egyesület Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Szervezetének az elnöke: Tokaj egyben egy hangulatos kikötőváros. A hajózás a Bodrog-folyón a felejthetetlen élmények közé tartozik. Ezen a vidéken a menetrend-szerint közlekedő személyhajók Sárospatakig közlekednek. A pontos hajó-menetrendről mindig a Tokajban fellelhető utazási irodákat kell megkérdezni, mert az a vendégek igényei szerint folyamatosan változik. A hajók elhaladnak a part menti hegyoldalak szőlőültetvényei között, csodálatos panorámát tárva a hajós-turista szemei elé, miközben a fedélzeten borkóstolásra és a kiváló helyi receptek szerint készült gulyásleves fogyasztására nyílik lehetőség. Sárospatak történelmi levegőjű, patinás folyóparti kisváros. A Sárospataki kollégium évszázadok óta a református szellemi élet egyik neves központja. A borsodi Polgári Kisgazdák elsőrangú érdeke, hogy a kiváló minőségű mezőgazdasági termékeikből minél többet tudjanak értékesíteni a helyi vendéglátásban, a fehér abroszokkal leterített asztalok mellett. Mindezért a polgári Kisgazdák a jövőben is mindent megtesznek a helyi mikro- és kisvállalkozások megerősítése érdekében. (KPE)