Erős lehűlés érkezik jövő héten

Az időjárási szélsőségek gyakorisága nő, és ez a mezőgazdasági biztosítások megkötésének a fontosságára figyelmeztet bennünket. - A kép forrása: agroinform.hu

Hamarosan vége szakad a meleg, napos tavaszi időjárásnak, és ráadásul megint hétvégére romlik el az idő.

A napok óta tartó szép tavaszi időt fenntartó zonális áramlás megtorpan, és az Észak-Európa felett még mindig nagy mennyiségben jelen lévő

sarkvidéki eredetű légtömeg dél felé zúdul le, és ebből a Kárpát-medence sem fog kimaradni.

illusztráció
A lezúduló hideg légtömegről készült illusztrációnk az ECMWF hétfő éjfélre vonatkozó előrejelzése alapján

A lehűlés két lépcsőben érkezik majd:

  • Szombaton jön az első, gyengébbik hidegfront, ami visszább veti a nappali felmelegedést. 20 fokra már ne számítsunk, de nagyon hideg azért nem lesz: 12-18 fok közötti maximumok várhatóak a hétvége során. Szelesebb lesz idő, hisz szombaton a nyugati, vasárnap a délnyugati szelet kísérhetik élénk, erős lökések többfelé. Csapadékra is készülhetünk, de erről hamarosan olvashattok részletesebben.
  • A java azonban hétfőn jön. Ekkor már egy markáns hidegfront érkezik esővel, záporokkal, mögötte pedig viharos széllel zúdul majd be a hideg levegő. A hét első két napja tehát kifejezetten szeles, és hűvös időt hoz. Napközben már több helyen a 10 fokot se érjük el, a szél miatt ráadásul még hidegebbnek érezhetjük a levegőt.

Le fog fagyni a barack?

Hajnali fagyok szempontjából a kedd és szerda hajnal lehet kritikus. Ezeken a reggeleken ugyanis nagy eséllyel lehetnek fagyok, de ezek mértékét nagyban meghatározza majd a felhőborítottság és a szél erőssége. A mostani állás szerint az élénkebb légmozgás a legtöbb helyen a gyümölcsfák, veteményesek segítségére siethet, erősebb (-5 fok alatti) fagyok a hidegebb, szélvédettebb északi tájakon lehetnek, de ezt még korán se vegyük biztosra.

A várható szélviharról és fagyokról hétvégén részletesebben is beszámolunk. Addig is kövessétek folyamatosan frissülő előrejelzéseinket.

Forrás: idokep.hu

https://www.idokep.hu/hirek/eros-lehules-erkezik