Érik a birsalma! 10 dolog a legendás aranyalmáról, amit jó, ha tudsz!

fotó Agroinform.hu, Lepres Luca

Manapság a birsalma inkább a nosztalgiagyümölcsök közé sorolható, pedig számtalan jó tulajdonsága van ennek az ókori népek által aranyalmaként emlegetett gyümölcsnek.

10 pontban összefoglaltuk, mi mindent érdemes megjegyeznünk a birsalmáról, annak termeszthetőségéről, növényvédelméről és a fogyasztásának szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásáról.

1. Rengeteg felhasználási mód közül válogathatsz

Fanyar íze miatt a birsalmát nyersen általában nem fogyasztjuk, és feldolgozása sem egyszerű kemény gyümölcshúsa és a felületén lévő molyhos bevonat miatt. Ennek ellenére számos terméket állítanak elő belőle, úgymint a pálinka, bor, lekvár, birsalmasajt, gyümölcszselé, kompót, de a savanyú káposzta ízesítésére és alacsony pektintartalmú gyümölcsök mellé a lekvárba is birsalma kerül.

birsalma lekvár

A birsalma magas pektintartalma miatt kitűnő alapanyag a csipkebogyólekvár készítése során – fotó: Agroinform.hu/ Lepres Luca

2. A birsalma gyógyhatása

Amellett, hogy sokkal több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz a birsalma, mint az alma, magas pektintartalmának köszönhetően emésztést javító hatással is rendelkezik. A birsből készült főzetet enyhe görcsoldóként és fájdalomcsillapítóként is számon tartja a népi gyógyászat. A birs levele is gyógyhatású, mert igen gazdag cserzőanyagokban, így jó hatással van a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseire, illetve egyes bélrendszeri problémákra.

3. A birs gyümölcse igen változatos formájú lehet

Nem csak a gyümölcsök bordázottsága miatt beszélhetünk sokféle megjelenésről, mivel létezik alma és körte alakú birs is. A birskörte általában kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkezik a birsalmánál, mert a körte alakú birsfajták gyümölcse illatosabb, lédúsabb, és a gyümölcshúsa is puhább. Egyébként a birsfajták a gyümölcsük alakja alapján három csoportba sorolhatóak. Vannak alma alakú gyümölcsöket (pl. Leskováci birs), körte alakú gyümölcsöket (pl. Vranja) és körte alakú, de bordázott gyümölcsöket termő birsfajták.

körte alakú birs

Körte alakú birs – fotó: Agroinform.hu/ Lepres Luca

4. A birsalmának is megvannak az igényei

Sokan hiszik, hogy a birs igénytelen növény, azonban ez nagy tévedés. Alacsony humusztartalmú talajon csak kis mennyiséget képes teremni, és a meszes talajt sem kedveli. A nyári hőségben rendszeres öntözést igényel, máskülönben a gyümölcsök kövecsesednek. Tápanyagigénye is magas, gyakorlatilag az almáéval egyenértékű. Viszont a nitrogénadagolást csak mértékkel végezzünk, mert ha túladagoljuk, megbarnul a gyümölcs húsa. A gyümölcshúsbarnulás ellen ajánlott évente többször kalciumtartalmú lombtrágyát kijuttatni.

5. A birs termékenyülése

A birsalma nem öntermékeny, azaz minden birsfajtának megvan a maga porzópárja. Egy fajtának általában több párja is van. Ezért egyszerre legalább két-három fajtát kell ültetnünk, ha bőséges termést szeretnénk betakarítani. Két fajta kivétel ez alól, mégpedig a Cydora Robusta és a Rea’s Mammoth, melyek számos más pozitív tulajdonságuk mellett még öntermékenyek is.

6. A birsalma legfontosabb betegségei

A birsalma legtöbb gondot okozó és nehezen megelőzhető betegsége a tűzelhalás (Erwinia amylorova). Ezt a betegséget baktérium okozza, melynek kedvező a 18°C feletti hőmérséklet, a magas páratartalom és a hosszan tartó nedvességborítottság. A fertőzésre legérzékenyebb fenológiai állapot a virágzás, merthogy a kórokozó a bibén keresztül jut be a szövetekbe. Később pedig a rovarok, a szél vagy a jégeső által okozott sebzések nyitnak kaput a kórokozónak, így a levelek és a friss hajtások is fertőződhetnek. Azonban létezik a tűzelhalásra rezisztens birsalmafajta is, mint például a Cydora Robusta.

birsalma tűzelhalás betegségeA birs diplokarponos betegségének tünete a levélen és a termésen – fotó: Agroinform.hu/ Lepres Luca

A tűzelhalás mellett a monília (Monilinia linhartiana, Monilinia fructigena) és a birs diplokarponos betegsége (Diplokarpon soraueri) okozhat még nagyobb károkat a termelőknek. Mindkét betegséget gomba okozza, de a megfelelő időpontban elvégzett gombaölő szeres permetezéssel és jó agrotechnikával sikeresen védekezhetünk ellenük.

7. A birs kártevői

A kártevők közül az almamoly (Laspeyresia pomonella) és a keleti gyümölcsmoly (Grapholita molesta) elleni védekezésre érdemes a legnagyobb hangsúlyt fektetnünk, mert ezek lárvái járatokat fúrnak a gyümölcshúsba, ráadásul ürülékükkel is beszennyezik azt. Kártételük pedig elindítója lehet a moníliás gyümölcsrothadásnak.

birsalma monília

A moníliás gyümölcsrothadás tünete birsen – fotó: Agroinform.hu/ Lepres Luca

9. A birsalma utóérő gyümölcsfaj

A birs általában szeptember közepétől október végéig érik fajtától függően. A későn leszüretelt gyümölcsök gyorsan foltosodnak, és érzékeny gyümölcs lévén a legkisebb ütődést is megsínylik.

birsalma virágzása

Virágzó birsültetvény – fotó: Agroinform.hu/ Lepres Luca

10. Díszfának is kiváló

Kiskerteseknek akár a fa díszítő értéke miatt is érdemes birset ültetniük. Hiszen a birsalmafa májusban tele van hófehér vagy rózsaszín virágokkal, míg késő ősszel érett aranysárga termései ékesíthetik kertünket.

Forrás: agroinform.hu, Lepres Luca