Érezni a vírus hatását: ekkora lett a költségvetési hiány áprilisra

stszamado.hu

727,4 milliárd forintos hiánnyal zárta az év első 4 hónapját a költségvetés a Pénzügyminisztérium jelentése szerint. Április végéig közel 400 milliárd forintot tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések.

A járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelmi intézkedések miatt az államháztartás központi alrendszere az év első négy hónapjában 727,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Áprilisban viszont 104,5 milliárd forintos többlet alakult ki, ami az Európai Uniótól befolyt 249,8 milliárd forint bevételnek köszönhető – közölte részletes jelentésében a PM.

Idén április végéig közel 400 milliárd forintot tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések. A külképviseletek igazgatása című mérlegsoron kifizetett 359,2 milliárd forintból 328,1 milliárd forintot a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések okoztak. Emellett 53,1 milliárd forint az Állami Egészségügyi Ellátó Központnál jelent meg szintén a koronavírus-járványhoz kapcsolódó eszközbeszerzések költségeként.

A négyhavi hiány az eredeti 367 milliárd forintos éves előirányzat 198,2 százaléka, de az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) áprilisban módosított finanszírozási tervében 1601 milliárd forintra emelt összeghez mérve 45,4 százalékon állt. Az adósságkezelő azonban május 26-án ismét módosította finanszírozási tervét és újabb 289 milliárd forinttal 1890 milliárd forintra emelte a várható deficit összegét. Az áprilisi tervben szereplőnél magasabb bruttó finanszírozási igényt a költségvetés nagyobb finanszírozási szükségletével és az adósság futamidejének növelése érdekében megemelt összegű csereaukciókkal magyarázta.

Az év első négy hónapjában a központi költségvetés 610,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 123,0 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 6,2 milliárd forintos többletet értek el. Az EU-tól négy hónap alatt 313,2 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, a programok kiadásai ugyanakkor megközelítették a 842 milliárd forintot.

Forrás: penzcentrum.hu