Érettségi: Megkezdődött a maszkok és védőeszközök kiszállítása / Oktatási ombudsman: Az érettségi vizsgák megszervezése nem sért oktatási jogot

MTI, Fotó: Ujvári Sándor

Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön arról számolt be, hogy megkezdődött az érettségizőknek és felügyelő tanáraiknak biztosított maszkok és védőeszközök kiszállítása. Kiemelte, hogy minden intézményben biztosítanak fertőtlenítőszereket és védőeszközöket az állami tartalékok terhére. Ismertetése szerint az iskolai kapukat, ajtókat nyitva tartják, a vizsgahelyiségekben is folyamatosan szellőztetnek.

Az érettségi vizsgák megszervezése nem sért oktatási jogot, a köznevelési államtitkár által ismertetett feltételek a biztonságos vizsgázást szolgálják – közölte az oktatási ombudsman. Aáry Tamás Lajos hangsúlyozta: az érettségi megszervezéséről szóló döntést folyamatosan támogatták a járványügyi szakemberek, az akciócsoportok és az operatív törzs. A járványügyi szakemberek csütörtökig bezárólag is az érettségi vizsgák mielőbbi megtartását szeretnék. A biztos kiemelte, hogy a tanulók bármikor határozhatnak úgy, hogy mégsem vizsgáznak, e döntésüket nem kell indokolniuk.

MTI