Eredményes volt a magyar ökobúza fajtakísérlet, jövőre még több biogabonát vizsgálnak

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

Magyarország 7 helyszínén összesen 21, az ökogazdálkodás számára ígéretes hazai és külföldi nemesítésű őszi búzafajtát teszteltek az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és a Vetőmag Szövetség öko kisparcellás fajtateszt-hálózatában. A szervezők közleménye szerint a következő években növekedni fog az őszi búza termesztése az ökológiai területeken. A KSH aktuális adatai alapján a 300 ezer hektár körüli ellenőrzött ökológia területből az élelmezés-célú gabonafélék több mint 40 ezer hektárt fednek le. Ennek jelentős részén őszi búza és tönköly termesztése zajlik. 

Dr. Mikó Péter, az Agrártudományi Kutatóközpont nemesítője, a Vetőmag Szövetség Ökológiai Vetőmag Munkacsoportjának elnöke szerint ismerve az európai és hazai ökológiai mezőgazdasági stratégia célkitűzéseit a területméret intenzív növekedése várható a közeljövőben. A hazai öko kalászos gabona jelentős részét most még feldolgozatlanul exportálják. Azonban jól látható, hogy a kézműves pékségek terjedése, vagy az áruházláncok választékának ilyen irányú bővítése új termékláncok kialakulását hozta magával. Ez pedig a hazai ökobúza itthoni fogyasztását is ösztönzi. Ezért a learatott búzából évről-évre egyre nagyobb mennyiség kerül a hazai malmokba, illetve onnan a magyar fogyasztók asztalára – fogalmazott dr. Mikó Péter.

Hatékony és alkalmazkodó fajtákra van szükség

A szakember szerint ahhoz, hogy az egyre növekvő érdeklődésnek örvendő ökológiai gazdálkodás sikere és térnyerése hosszútávon fenntartható és növelhető legyen, a gazdáknak szükségük van az ökológia gazdálkodási gyakorlathoz legjobban alkalmazkodó, és a leghatékonyabban termeszthető növényfajtákra. Az ökológiai gazdálkodók azonban jelentős információhiánnyal küzdenek a fajtaválasztás terén a konvencionális módon termelő társaikhoz viszonyítva. A 2020. őszén elindított ökobúza fajtateszt az ÖMKi már évek óta futó on-farm tesztjeivel kiegészülve segítheti az ökogazdákat abban, hogy kiválaszthassák a számukra legmegfelelőbb fajtát.

A kisparcellás fajtakísérlet a vetőmag forgalmazóknak is fontos, mert annak eredményei alapján tudják meghatározni, hogy melyik fajtából lehet szükség ökológiai minősítésű fémzárolt vetőmagra a következő években. Így az ökológiai termelésbe ajánlható fajták csoportjának meghatározásával egyrészt fejlődik az ökológiai vetőmag-szektor, és ezáltal a termelés biztonsága is, másrészt biztosítottá válik a még jobb tulajdonságokkal bíró, új fajtákat előállító nemesítői munka anyagi háttere is.

Az első év tapasztalatai alapján a kísérlet hosszú távú fenntartásában az ökológiai mezőgazdaságban érintett összes szereplő érdekelt, mert ezáltal több információra tehetnek szert, ez pedig elősegíti a gazdálkodásuk hatékonyságát. A kísérlet eredményeit hasznosítva, az ezen szereplők érdekeit szolgáló, hazai ökológiai növénynemesítés is fejlődhet, mely új fajtáival képes tovább növelni az ökológiai szektor teljesítményét.

A helyszínek, az eredmények és a jövő

A 2020/21-es szezonban az országos lefedettségű, 7 ökológiai gazdálkodásra minősített helyszínen – Debrecenben, Karcagon, Kiszomborban, Martonvásáron, Száron, Szemelyen és Fertődön összesen 21, az ökogazdálkodás számára ígéretes hazai és külföldi nemesítésű őszi búzafajta tesztelése történt meg. Az ÖMKi honlapján már elérhetőek az első év eredményei, azonban megalapozott következtetéseket legalább 2 év vizsgálata után lehet meghozni a tesztben résztvevő fajták öko-alkalmasságával kapcsolatban, amely akár regionális szinten külön is vizsgálható. Az öko kisparcellás fajtateszt első éves eredményeivel a kísérletet megrendelő fajtaképviselők, illetve nemesítők kifejezetten meg voltak elégedve, amit az is igazol, hogy a 2022-es évre még több, immár 26 őszi búza fajtát kívánnak teszteltetni, valamint ezzel párhuzamosan elindul a tönkölyfajták tesztelése is ugyanazokon a helyszíneken – írták.

Forrás: magro.hu