Eredményes tárgyalások a Paksi beruházásról, gázellátásunkról az orosz féllel

A kép forrása: kormany.hu

A paksi atomerőmű-beruházás kapcsán mérföldkőnek számított a műszaki terv október eleji elfogadása, a következő feladat az építkezés szempontjából legfontosabb dokumentum, a létesítési engedélykérelem elkészítése és benyújtása jövő év június 30-ig az Országos Atomenergia Hivatalhoz – hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Roszatom igazgatójával, Alekszej Lihacsovval folytatott tárgyalásán Budapesten. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerint a tárcavezető kiemelte: jelenleg már három felvonulási épület építése zajlik, és az irányítástechnikai tender is sikeresen lezárult, amin a francia Framatom és a német Siemens konzorciuma nyert.

A KKM arról is beszámolt: Szijjártó Péter Denis Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel is tárgyalt. A megbeszélést követően a magyar miniszter elmondta: „az elmúlt évek aktív gazdaságdiplomáciai munkájának köszönhetően mára a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokban a magyar érdekeket eredményesen tudjuk érvényesíteni”. Jelezte továbbá: a magyar vállalatok folyamatosan növelik piaci részesedésüket Oroszországban a mezőgazdasági, az élelmiszeripari, a gyógyszeripari és az orvosiműszer-piacon.

Soha ilyen biztos lábakon nem állt Magyarország gázellátása, mint jelenleg, a történelem során először tele vannak a magyarországi gáztározók – tudatta a külgazdasági és külügyminiszter, miután tárgyalt Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával. A KKM tájékoztatása szerint Szijjártó Péter hangsúlyozta: jelenleg 6,4 milliárd köbméternyi gáz van betárolva, ami azt jelenti, hogy még el sem kezdődött az idei tél, de már a jövő év téli szezonjának az ellátásáról tudunk tárgyalni.

HVG.HU, INDEX.HU, ATV.HU, MANDINER.HU, MTI, NEPSZAVA.HU, PESTISRACOK.HU, HIRTV.HU