Erdős Norbert, a Polgári kisgazdákat képviselő európai parlamenti képviselő már az elmúl esztendő novemberében több forrást javasolt az édesvízi haltenyésztésre

Fotó: behir.hu

A haltenyésztés méltatlanul alulfinanszírozott a halászathoz képest, a jelen programozási időszakra szóló 6400 millió euró mindössze ötöde kerül az akva-kultúra ágazathoz – jelentette ki Erdős Norbert fideszes EP-képviselő az EP Halászati Bizottságában, Brüsszelben.

A békéscsabai politikus hozzátette: az uniós halászati politika lemaradásával ellentétben, az EU-ban egyre több vállalkozó ismeri fel a haltenyésztésen alapuló multifunkcionális gazdaságok erősségét, melyek a haltermelés mellett változatos szolgáltatásokat, például idegenforgalmi kínálatbővítést, étkeztetést, táj-bemutatást is nyújtanak. „Kifejezetten örülök, hogy a Parlament végre készít egy jelentést az akva-kultúra ágazat jövőjéről” – emelte ki Erdős Norbert, a szakbizottság tagja. Erdős Norbert emlékeztetett: az Európai Unióban az akva-kultúra jelenleg másodlagos szerepet tölt be a halászat mellett.  Egyértelmű azonban, hogy a fenntartható módon végzett tengeri halászat nem képes kiszolgálni az emberiség növekvő igényét a halászati termékek iránt, így minőségi váltással az Európai Uniónak az akva-kultúra fejlesztésének irányába kell elmozdulni. Ezáltal nő az ágazat versenyképessége és csökken Európa importfüggősége a halászati termékek tekintetében – emelte ki a néppárti politikus. Az EU kevesebb, mint 2%-át adja a világon akva-kultúrában megtermelt halnak, ám a minőség tekintetében élen jár. Erre a minőségre alapozva kell a munkát folytatni, így segítve az ágazat növekedését. A legfrissebb tanulmányok szerint a haltenyésztésen alapuló multifunkcionális gazdaságokban a termelésből származó bevételnek akár a tízszerese is lehet a kapcsolódó szolgáltatásokból származó haszon.

Ez a tendencia nem csak az élelmezésbiztonság javítását jelenti, hanem hozzájárul a munkahelyek számának növekedéséhez is. Szeretném, ha a 2020 utáni új uniós halászati politikában az akva-kultúrára szánt uniós forrás jelentősen, legalább a jelenlegi másfélszeresére növekedne – mondta a békéscsabai politikus. Az édesvízi ágazatra szánt uniós forrást ezért meg kell duplázni – jelentette ki Erdős Norbert, és külön felhívta a figyelmet az édesvízi haltenyésztés jelentőségére. Ez az ágazat ugyanis az EU teljes akva-kultúra termelésének közel 20%-át adja, továbbá az Unió tagállamai közül tízben az édesvízi termelés a meghatározó, és nagyon fontos szerepet tölt be a munkahelyteremésben. Erdős Norbert kiemelte, hogy számos tagállami, így a magyarországi halastavak jelentős része Natura 2000 területen fekszik. A képviselő szerint ezek a halgazdaságok semmilyen veszélyt sem jelentenek e területek természeti értékeire. Sőt, sok esetben éppen a zárt rendszerű halastavainknak köszönhetőek az általuk létrehozott, illetve megőrzött egyedi vizes élőhelyi társulások. – Következésképpen, az édesvízi akva-kultúrát meg kell szabadítani az indokolatlanul szigorú és felesleges fenntarthatósági előírásoktól, amelyek csak a tengeri halászat és akva-kultúra esetében indokoltak – jelentette ki Erdős Norbert a Polgári Kisgazdákat az Európai Parlamentben képviselő politikus. (Forrás: beol.hu)