Erdogan nyerte a török elnökválasztást

Fotó Murat Kula, Anadolu Agency via AFP

A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke, Ahmet Yener vasárnap este bejelentette: a közel végleges adatok alapján Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfő nyerte az elnökválasztás második fordulóját.

Az YSK elnöke sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy a voksok 99,43 százalékos feldolgozottsága mellett Erdogan 52,14 százalékkal áll az élen.

Elmondása szerint az ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke e részeredmény szerint a voksok 47,86 százalékát kapta meg.

Yener aláhúzta: a még fel nem dolgozott szavazatok a jelen helyzeten nem változtatnak, a nem végleges eredmény értelmében tehát Erdogant választották Törökország államfőjévé.

Orbán Viktor is gratulált

„Gratulálok az elnök úrnak a megkérdőjelezhetetlen választási győzelméhez” – írta korábban Orbán Viktor miniszterelnök a Twitteren.

„Hiába áll össze a teljes ellenzék”

„Kicsit több mint egy év alatt kétszer is bebizonyosodott: hiába áll össze a teljes ellenzék, ha a mondanivaló és a közös pont mindössze annyi, hogy a kormány (vagy az elnök) menjen, akkor abból az emberek nem kérnek. Gratulálunk, Recep Tayyip Erdogan!” – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon.

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap Isztambulban az elnökválasztás részeredményeire alapozva már bejelentette győzelmét, és köszönetet mondott minden állampolgárnak, aki az elkövetkező öt évre is rá bízta az ország irányítását. Erdogan, aki egy busz tetejéről intézett beszédet híveihez, azt hangoztatta, hogy a választás győztese Törökország és mind a 85 millió állampolgára.  Erdogan beszédében hozzátette: a CHP vélhetően számon kéri Kilicdaroglun a vereséget. Egyúttal jelezte: 2024-ben helyhatósági választások lesznek, és vissza szeretnék szerezni Isztambult a CHP-től.
Erdogan Isztambulból a fővárosba, Ankarába repül, hogy az államfői palotánál mondjon ünnepi beszédet.

Kilicdaroglu az esti órákban pártja ankarai székházában szólalt fel.
Az ellenzéki politikus rámutatott: szomorúsága igazi okai azok az óriási problémák, amelyek országára várnak. “Az utóbbi évek legigazságtalanabb választási kampányát éltük át” – vélekedett, és azt kérte választóitól, hogy támogassák a demokráciáért vívott harc folytatását.

Azerbajdzsán, Üzbegisztán, Katar, és Pakisztán vezetője, később Franciaország, Egyiptom, Fehéroroszország és Irán is gratulált a török elnöknek.
“Erdogan elnökkel, akinek újraválasztásához gratulálok, fogunk közösen tovább haladni” – írta Emmanuel Macron francia elnök vasárnap este mikroblogján.

“Franciaországnak és Törökországnak közösen jelentős kihívásokkal kell megbirkóznia” – utalt a francia államfő az európai béke megteremtésére, az euro-atlanti szövetség jövőjére, illetve a földközi-tengeri térség problémáinak orvoslására.

Forrás: hirado.hu