Erdészeti kutatások a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Fotó: kmnp.hu

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság intenzív kutatásokat folytat a nemzeti park erdőterületein a Soproni Egyetem oktatóival közösen.

Őshonos hazai nyáras állományokban kijelölt kísérleti lékek vizsgálatával folytatják kutatásaikat, melyek célja sarjaztatás útján történő vegyes korú, sűrű és ökológiailag stabil állományszerkezet kialakításának vizsgálata. A lékekben az őshonos fafajok kezdeti, elnyomásra érzékeny stádiumában visszaszorítják az idegenhonos fajok magoncait, később, az őshonos sarjak megerősödésével már nem szükségesek beavatkozások.

Kísérleti lékeik két állománytípusban, idős, illetve középkorú állományokban találhatók. A két korosztály közötti sarjadzási különbségek megfigyelése is része a kutatásnak.

A kutatás a nemzeti park Körös-ártér, illetve Maros-ártér részterületein folyik, ahol jelenleg összesen 50 lék nyomon követését végzik, melyek közül 41 darab található a Körös hullámterén, további 9 darabor a Maros hullámterében jelölték ki.

Az így nyert tapasztalatok lehetőséget biztosíthatnak arra, hogy őshonos nyár állományaikat minél természetesebb módon újítsák fel és ökológiailag értékesebb élőhelyeket alakítsanak ki.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, behir.hu