Érdemes több gombát fogyasztani – megmutatjuk, miért!

Fotó: Shutterstock

Az éves 1-1,5 kg-os személyenkénti gombafogyasztás duplája lenne az ideális, amihez a hazai csiperke- és laskagomba-termesztés kiváló alapul szolgál. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint ez elősegítené a lakosság D-vitamin-szintjének javítását is.

A D-vitamin pótlásának fontosságát jelezte a Házi Gyermekorvosok Egyesületének képviselője az M1 aktuális csatorna május 3-i reggeli műsorában, kiemelve, hogy ezt a vitamint szinte kizárólag csak mesterséges módon lehet pótolni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – egyetértve a D-vitamin bevitelének fontosságával – felhívja a figyelmet arra, hogy a természetes D-vitamin-források közül a gomba az egyik legkiválóbb, Az étkezési gombafajták fogyasztásának fokozásával jelentősen növelhető a szervezet D-vitamin szintje. A műsorban elhangzott: ez a vitamin elsősorban az immunrendszernek, a cukor-háztartásnak, valamint az idegrendszer működésének és fejlődésének egyik alapvetően szükséges anyaga.

Mint az egyesület elnöke közölte, riasztóak a magyarországi statisztikák, a lakosság körében alacsony D-vitamin-szinteket mértek: a gyermekek 30 százalékának, a felnőttek hozzávetőlegesen 60-80 százalékának alacsony, illetve 20-30 százalékának kritikusan alacsony a D-vitamin-szintje. Hazánkban a két legjelentősebb termesztett gombafaj a csiperke- és a laskagomba. A magas ásványi anyag- és vitamintartalmú, értékes fehérjéket és zsírsavakat tartalmazó gombafélék itthon inkább ősszel-télen keresettek, pedig az év további időszakában is érdemes őket felvenni a változatos étrend alapanyagai közé. Látható tehát, hogy jelentős tartalékok vannak még a hazai fogyasztás növekedésében, amit a NAK az elmúlt évben elindított gombafogyasztást ösztönző promóciós programjával és ez évtől egy – európai uniós támogatású – promóciós programmal is támogat.

A fogyasztás nem múlhat a termelésen, ugyanis a hazai gombatermelés az utóbbi években növekedett, a 2008-ban regisztrált 18 ezer tonnás mennyiségről mára közel 30 ezer tonnára bővült, nagyjából 15-20 milliárd forintos éves termelési értéket produkálva. A megtermelt gomba 90 százaléka csiperke, 7-8 százaléka laskagomba, ezek közel 60 százaléka exportra kerül. (Forrás: agroinform.hu)