Érdemes a sertéseket beoltatni

A sertések 1-es típusú parvovírusa elsősorban az intenzíven tartott, korán tenyésztésbe fogott, nagyüzemi sertéstenyészetekben okoz jelentős veszteségeket. A vírus okozta problémák megelőzésére a tenyészkocák vakcinázása a megoldás.

A sertések 1-es típusú parvovírusa főként az első vemhességük alatt fertőződött kocasüldők szaporodásbiológiai rendellenességekben megnyilvánuló halvaszületés, mumifikáció és a kocák visszaivarzását okozó betegsége. A szaporodásbiológiai zavarok megelőzésére a tenyészkocák vakcinázását széles körben alkalmazzák – írta a Magyar Mezőgazdaság című szaklap. A sertések 1-es típusú parvovírusa az első vemhességük alatt fertőződött kocák számára a legveszélyesebb. A fogékony sertésekben a fertőződést követően néhány napig a vírusok vérben jelennek meg. A fertőződés észrevétlen marad. Magzatkárosodás csak akkor alakul ki, ha a fogékony kocasüldők a vemhességük ideje alatt fertőződnek meg. A fertőződés után a vérsavóban ellenanyagok jelennek meg, amelyek éveken keresztül megakadályozzák, hogy a vírus a vemhes kocákban a méhbe kerüljön. Mivel a sertések túlnyomó többsége az első életév végén átesik a fertőzésen, és tartós immunitást szerez, és ritka kivételétől eltekintve – leginkább csak a fiatal, először vemhesített kocasüldőkben alakul ki.

A magzatkárosodás mértéke attól függ, hogy a koca a vemhesség mely szakaszában fertőződik meg. A vemhesség első szakaszában, körülbelül a 30 napos kor előtt fertőződött magzatok túlnyomó többsége elpusztul, és az összes magzat elhalása esetén a koca visszaivarzik, ezáltal pedig csökken a kocaforgó. A vemhesség második harmadában fertőződött magzatokban alakulnak ki a típusos elváltozások: elhalnak, vagy mumifikálódnak. A 70. napos kortól kezdődően a magzatok már immun kompetensek, vagyis ha ezt követően fertőződnek, akkor még születésük előtt aktív immunitásra tesznek szert. Ezért a fertőzést túlélhetik, így világra jöhetnek csökkent vitalitású, illetve nem károsodott malacok is. A sertéstenyésztés során a jövedelmezőség növelésének kulcstényezője a koca-produktivitás javítása. Ez a fialások gyakorisága és az alomnagyság növelése révén, valamint a malacelhullás alacsony szinten tartásával elérhető. A tenyésztésre beállított sertésállományokban kiemelt szerepe van a parvovírus elleni védekezésnek.  Mindig eredményes a kocasüldők vakcinázása, mivel a kórokozó jelenléte a szaporasági mutatókat jelentősen rontja. (Forrás: magro.hu)