ERDÉLYORSZÁG A SZENTENDREI SKANZENBEN

Fotó: Farkas-Mohi Balázs

Nagy örömmel olvastam a Szentendrei Szabadtéri Múzeum meghívóját, hogy mint régi munkatársukat meghívnak az Erdélyi Tájegység I. ütemének ünnepélyes megnyitójára.

Igen sok régi emlék jött elő,hiszen pár hónap múlva lesz 45 éve, hogy életemben először Erdélyben jártam,amikor még a véreskezű  diktátor szó soros értelemben vett  uralma tetőpontján volt. Azóta számtalanszor jártam ott, sok helyen többször is, sajnos jóval több helyen egyszer sem…

Persze tudtam, hogy hosszú évek óta készültek az eddigi talán legnagyobb múzeumi beruházás átadására, de tudom,hogy a megvalósítás sok gonddal járt.

Gyönyörű időben gyülekeztünk a megnyitóra, és a program méltó volt az alkalomhoz. Hazai és erdélyi  főpapok, magyarországi állami és városi vezetők, országgyűlési képviselők, minisztériumi tisztségviselők, erdélyi polgármesterek, a szakma képviselői jöttek össze a jeles alkalomra. Végül, de nem utolsóként említem: a nemrég beiktatott új köztársasági elnökünknek ez volt az első nagy hazai programja,  Novák Katalin vállalta az átadást. Tartalmas beszédéből érdemes több gondolatot is idézni:

” Magyar anyanyelvünk, közös történetünk és kultúránk az a köldökzsinór,amely összeköti Erdélyt Magyarországgal… Az erdélyi  magyar kultúra nem a múltunk egyik darabja,hanem a jelenünk része, kulcs a magyar jövőhöz….Erdély nélkül Magyarország sem lenne ugyanaz.”

Láthattuk és dr. Cseri Miklós előadásából megtudtuk, hogy felépült egy kisváros, benne  unitárius templom,iskola, posta, ügyvédi iroda, stb. és egy kisebb falurész. További  több mint egyszáz /!/ falusi ház elébontva már itt van,és eddig ötvenezer /!/ tárgyat restaurálása is megtörtént.

A templomot és a tájegységet római katolikus, református és unitárius főpapok áldották meg.

A rendezvény a Székely Himnusz közös eléneklésével ért véget, majd ki-ki erejéhez mérten elindult az új tájegység   felfedezésére. Köztársasági elnökünk pedig innen ment első több napra szóló útjára: Erdélybe! Előtte még elmondta: Meg kell őriznünk közös örökségünket,kultúránkat, a magyar nyelv és teljes kulturális hagyatékunkat, hiszen mindezek   összessége  a hazához kötődés kiindulópontja.

Minden Polgári Kisgazdának, kicsinek és nagynak, magyarnak és külföldinek a legjobb szívvel ajánlom : keresse fel Szentendrén  a Szabadtéri Néprajzi Múzeumot, annak korábbi és új tájegységeit, mert sok csodálatos látnivalóban és élményben  lehet része! Ezek felfedezéséhez egy nap már alig-alig elegendő…

Dr. Bakos Zoltán