Épületenergetikai beruházás-sorozat kezdődik Békésen

Fotó: Kiss Zoltán

Több mint 820 millió forint értékben valósulhatnak meg épületenergetikai fejlesztések Békés városában – mondta a fejlesztéssorozattal kapcsolatos keddi sajtótájékoztatón Dankó Béla.

Az országgyűlési képviselő kiemelte, a településre a 2014-2020 közötti uniós ciklusban eddig 7 milliárd 331,5 millió forintos EU-s támogatás érkezett; az önkormányzat pedig csak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon 3,5 milliárd forintot nyert el.

Izsó Gábor polgármester a részletekről szólva kifejtette, a beruházások eredményeként megújulhat a békési gyógyászati központ, a rendelő. Az 1969-ben épült intézmény külső szigetelést kap, cserélik a nyílászárókat, korszerűsítik a fűtést, az ingatlanra napelemek kerülnek.

Fotó: Kiss Zoltán

Ugyancsak megvalósul a művelődési ház rekonstrukciója. Ezen felül 35 épületet érint hasonló fejlesztés, illetve kerül rájuk elektromos áramot termelő napelemes rendszer. Mindez energia-takarékossági és városképi szempontból is fontos.

Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár kifejtette, az említett TOP keretében mintegy 500 milliárd forint fordítható energiahatékonysági projektekre országos szinten.
– Olyan épületeket érintő beruházások támogathatók, amelyek energiafelhasználása magas, és emellett biztosítja, hogy az érintett önkormányzatok energiakiadásai csökkenjenek – ecsetelte. – A békési fejlesztések is ezeket a célokat szolgálják.
Mint hozzátette, a helyi döntéshozókra bízták, hogy melyik épületeket milyen módon illesztik be a pályázati forrásokkal megvalósuló beruházások sorába. – A településvezetők pontosan tisztában vannak azzal, hogy mik a helyi szükségletek, és így hatékonyan tudják felhasználni az uniós forrásokat – hangsúlyozta.

(beol.hu, P. G., Fotók: Kiss Zoltán)

Várfi András a Békés megyei közgyűlés alelnöke, a KPE Békés megye 2. választókerületi vezetője: A mi jelöltünk Dankó Béla.