Éppen csak megnyerték a szociáldemokraták a finn választásokat, a bevándorlásellenes Finnek végeztek a második helyen

Az Antti Rinne volt szakszervezeti vezető és egykori pénzügyminiszter által vezetett szociáldemokraták 17,7 százalékkal győztek. - A kép forrása: index.hu

Néhány ezernyi szavazatkülönbség döntött a finnországi választásokon, az élen az ellenzéki, baloldali finn Szociáldemokrata Párt végzett, míg szorosan a nyomában, a második helyre a nacionalista Finnek jutottak a szavazatok száz százalékának összeszámlálása után – közölte hétfőn a Finn Igazságügyi Minisztérium.

Az összesítés alapján a szociáldemokraták a voksok 17,7 százalékát, az euroszkeptikus, bevándorlásellenes Finnek a 17,5 százalékát kapták. A Petteri Orpo pénzügyminiszter vezette jobbközép Nemzeti Szövetség 17 százaléknyi szavazatot gyűjtött össze. A kormányzó Centrumpárt 13,8, az ellenzéki zöldek Szövetsége pedig 11,5 százaléknyi voksot szerzett. A többi párt tíz százalék alatti eredményt ért el. Antti Rinne, a szociáldemokraták vezetője egyelőre nem tudta megmondani, hogy kivel alkotna koalíciós kormányt, de jelezte, számára fontosak az értékek. Jussi Halla-aho, a Finnek vezetője erre csupán azt felelte, hogy az álláspontjaik eltérőek. (Forrás: MTI)