EPP-szóvivő: Szerdán szavazunk az alapszabály-módosítási javaslatról

Manfred Weber, az Európai Néppárt listavezetője. - A kép forrása: nemzeti.net

Nem tartja elfogadhatónak Orbán Viktor miniszterelnök azt az alapszabály-módosítási javaslatot, amiről a héten szavaz az Európai Néppárt (EPP) EP-képviselőcsoportja. Pedro López, a néppárt parlamenti frakciójának szóvivője az EUrologusnak azt nyilatkozta: „Orbán úr levele nem változtat semmin, szerdán szavazni fogunk.” Megjegyezte: a részletes szavazási szabályokról kedden dönt az elnökség.

A magyar miniszterelnök levelére vasárnap az EPP képviselőinek küldött levelében Esteban González Pons néppárti frakcióvezető-helyettes úgy reagált: most Orbán leveléről fognak szólni a belső vitáik. A Politico szerint a frakció több tagja is úgy vélte, hogy „a levél inkább egy ajándék, semmint egy fenyegetés volt Manfred Webernek, hiszen a frakcióvezetőnek is egyszerűbb lenne minden, ha a Fidesz magától kilépne, és nem kéne a felfüggesztésükről szavazni”. Othmar Karas osztrák néppárti politikus a Politicónak arról beszélt: nem fogják hagyni, hogy Orbán Viktor zsarolja őket, és a tervek szerint haladnak előre a szabálymódosítással. Egy Twitterposztban a CDU EP-képviselője, Dennis Radtke arra utalt, hogyha a Fidesz menni akar az EPP-ből, menjen.

A Magyar Hírlap egyes brüsszeli néppárti forrásai szerint a múlt pénteki delegációvezetői ülés fényében meglehet a többség a delegációk kizárását vagy felfüggesztését lehetővé tevő módosításhoz, mások szerint viszont ezekhez nem, de az automatizmushoz igen.

A 444.hu arról ír, hogy hétfőn este a néppárt vezetése egy kissé átvariálta a frakciószabályzat módosítóját, benne maradt a legtöbb rész, amit Orbán kifogásolt, de egy pontban komoly gesztust tettek a Fidesznek: míg a február 26-i változat szerint feles többséggel ki lehetett volna rakni egy pártot a frakcióból, addig az új változat szerint ehhez már kétharmad kellene. És az átvariált szöveg már nem a 26-i, azaz ha el is fogadják, akkor sem érvényes Orbán fenyegetése, és a fideszeseknek nem kell kilépniük – jegyzik meg.

Az atv.hu több kormányközeli informátora meglepetésének adott hangot, hogy Armin Laschet, a CDU új elnöke hagyta egy szakításközeli pontig vinni a brüsszeli EPP-frakcióban a folyamatot. Bár fideszesek azt sem zárják ki, hogyha Orbán Viktor elhagyná a néppárt frakcióját, „blokkoló kisebbségi” szövetséget alkothatna az Európai Parlamentben, kormányközeli források és szakértők most inkább a Jaroslaw Kaczynski nevével fémjelzett Konzervatívokhoz való csatlakozást nevezték „logikus” iránynak – közli a lap.

„Úgy látszik, hogy a néppárt vezetői fölülnek azoknak a baloldali álhíreknek, amiket Magyarországról, illetve a magyar kormányról terjesztettek el” – közölte Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Hír TV-ben.

HVG.HU, 444.HU, ATV.HU, HIRTV.HU, MAGYAR HÍRLAP