Építési engedélyt kapott Paks II. reaktorépülete

Paks II. látványterve. - A kép forrása: mindenszo.hu

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a paksi atomerőmű bővítésére vonatkozóan kiadta az ötös számú blokk reaktorépületének építési engedélyét, így lehetővé válik a kivitelezési munkák megkezdése – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Prágában.

https://platform.twitter.com/widgets/tweet_button.9d00f3a022654eb8edfbc3190e981f9d.hu.html#dnt=false&id=twitter-widget-0&lang=hu&original_referer=https%3A%2F%2Fdemokrata.hu%2Fgazdasag%2Fepitesi-engedelyt-kapott-paks-ii-reaktorepulete-573725%2F&size=m&text=%C3%89p%C3%ADt%C3%A9si%20enged%C3%A9lyt%20kapott%20Paks%20II.%20reaktor%C3%A9p%C3%BClete%20%7C%20Demokrata&time=1661932312397&type=share&url=https%3A%2F%2Fdemokrata.hu%2Fgazdasag%2Fepitesi-engedelyt-kapott-paks-ii-reaktorepulete-573725%2F A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető szerint ez az épület garantálja majd, hogy a nukleáris energiatermelés során a reaktortartályból és a hozzá kapcsolódó eszközökből nem kerül ki káros anyag a környezetbe, így biztosítva, hogy „külső természeti vagy emberi hatások, ne adj’ Isten támadások esetén sem kell radioaktív szennyezéstől tartani”.

Rámutatott: az erőmű építése a legszigorúbb biztonsági követelmények mellett zajlik és a speciális kettősfalú konténment épület még akkor is védelmet nyújtana a szennyeződéstől, ha rázuhanna egy nagy utasszállító repülőgép.

A miniszter arról számolt be, hogy miután az OAH a napokban már megadta a létesítési engedélyt, a paksi telephelyen megkezdődött a munka, jelenleg a talaj kitermelése zajlik öt méteres mélységig.

„Végre intenzívvé, dinamikussá tudtuk tenni a paksi atomerőmű építési fázisát. Ez biztosítani tudja számunkra azt, hogy 2030-ig az új blokkokat meg fogjuk építeni és azok működésbe léphetnek, ezáltal Magyarország energiaellátásának biztonsága felé nagyon fontos lépéseket fogunk tenni” – fogalmazott.

Kiemelte, hogy a két új reaktorblokk megépítésével Magyarország függetleníteni tudja magát a nemzetközi energiapiacok hosszú távú bizonytalanságától és garantálni tudják hazánk biztonságos ellátását.

Szijjártó Péter az európai uniós külügyminiszterek informális tanácsülésén vesz részt Prágában, előtte pedig találkozik a cseh közlekedési miniszterrel, a város új érsekével, illetve Andrej Babissal, az ANO mozgalom elnökével és Tomio Okamurával, az ugyancsak ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia Pártjának (SPD) vezetőjével.

Forrás: MTI, demokrata.hu