Eperszezon

Fotó: 123RF
Egy gyümölcs, amit mindenki szeret és egy piac, aminek a híreit nyomon követjük. A szamóca termése az elmúlt tíz évben 57 százalékkal nőtt, és elérte a 9,1 millió tonnát. 
A legnagyobb termelő, Spanyolországban a szamóca termőterülete évek óta csökkent, de 2018-ban már újra növekedésnek indult. A tavaszi fagyok Spanyolországot is sújtották, így az előzetes becslések szerint Spanyolországban 8 százalékkal csökkenhet a termés az előző évihez képest. Franciaországban nőtt a szamócafogyasztás, a termelők kivonulnak az exportpiacokról és inkább a belföldi piacokat látják el. Előrejelzések szerint 78,6 tonna szamóca teremhet 2018-ban. A nagyvilág szamócatermelése az elmúlt tíz évben 57 százalékkal nőtt, és elérte a 9,1 millió tonnát. A belföldi szamóca termelői ára 8 százalékkal magasabb volt, mint tavaly. Az EU évente 35-40 ezer tonna szamócát importál a harmadik országokból. A legnagyobb mennyiségben Marokkóból érkezik szamóca, illetve lényegesen kisebb volumenben megjelenik az Egyiptomból, a Törökországból és az USA-ból is.
Az idei év első két hónapjában a harmadik országokból 15 százalékkal csökkent a behozatal az előző év azonos időszakához képest. Magyarországon a téli és tavaszi fagyok az idén nem okoztak érdemi kárt a szamócaültetvényekben, ezért szakértők szerint a termelők mintegy 15 ezer tonna szamócát takaríthatnak be az idén. Az ország szamóca-külkereskedelmi egyenlege negatív. A behozatal 10 százalékkal 2989 tonnára csökkent 2017-ben az előző évihez képest. A szamóca 57 százaléka Spanyolországból érkezett. Az import 36 százalékkal 231 tonnára csökkent 2018 első két hónapjában az előző év, hasonló időszakában importált mennyiséghez viszonyítva. A beszállítások jelentős része a magyar szezon előtt, április–májusban realizálódik. – A magyarországi szamócatermés kis hányadát szállítják külpiacokra. A friss termék fele Ausztriába, másik fele Németországba került az elmúlt évben. Az ország szamócaexportja 42 százalékkal 21,3 tonnára csökkent 2017-ben az előző évihez képest. A Budapesti Nagybani Piacon a görögországi szamóca az év elejétől jelen van a kínálatban, amelyet a magyar termék megjelenéséig (14. hét) 4 százalékkal alacsonyabb nagykereskedelmi áron (1503 forint/kilogramm) értékesítettek, mint egy esztendővel korábban.
A hazai felhozatal bővülésével az import mennyisége fokozatosan csökkent, és a 20. héten eltűnt a Budapesti Nagybani Piac kínálatából. A hazai termés 2018-ban 4000 forint/kilogramm körüli termelői áron lépett a piacra. A szezon előrehaladtával bővült a belföldi felhozatal és a magyar termék ára követte a nagyságrendekkel olcsóbb külpiaci szamóca árát. Emellett a hajtatott termesztésmódú gyümölcsöt követően a szabadföldi szamóca is megjelent, ami az árak további csökkenéséhez vezetett. A belföldi szamóca termelői ára a 14–21. hetek átlagában 8 százalékkal magasabb volt (1960 forint/kilogramm) az elmúlt év azonos időszakának átlagárához képest. Az utóbbi hetekben a szamóca termelői ára tovább csökkent, és a 21. héten már 26 százalékkal maradt el az előző év azonos hetétől. A budapesti fogyasztói piacokon a 17. héten átlagosan 3000–4000 forint/kilogramm áron jelent meg a magyarországi szamóca, majd a kínálat bővülésével a 21. hétre 750–780 forint/kilogrammra esett az ára. (Forrás: Agrárgazdasági Kutatóintézet)