ENSZ-tisztviselő: A korábbi intézkedések fenntartását újra kellene gondolni / Menczer Tamás: „A kerítés ott marad, ahol van”

A határvédelmi kerítés. - A kép forrása: hvg.hu

Nem érkeznek migránsok jelentős számban Magyarországra, ezért újra kellene gondolni azoknak az intézkedéseknek a fenntartását, amelyeket a korábbi válsághelyzetben hoztak – jelentette ki Felipe González Morales, az ENSZ migránsok emberi jogaival foglalkozó, független különleges jelentéstevője szerdán Budapesten. Felipe González Morales július 10. és 17. között folytatott megbeszéléseket Magyarországon, melyek során az ország hatályos törvényeit, szakpolitikáját és gyakorlatát, valamint ezeknek a migránsok emberi jogaira gyakorolt hatását vizsgálta. Hangsúlyozta: a magyar migrációs politikában a biztonság az első számú szempont, viszont már nem áll fenn az a néhány évvel ezelőtti helyzet, amely ezt indokolná. A migránsok emberi jogai kevés figyelmet kapnak – tette hozzá.

A migráció biztonsági kockázat – szögezte le szerdán a Facebookon közzétett nyilatkozatában a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára Felipe González Morales közleményére reagálva. Menczer Tamás szerint a jelentéstevő „bírál bennünket azért, mert a migrációra biztonsági kockázatként tekintünk. A kerítés ott marad, ahol van, mert a magyar emberek biztonságát szolgálja. Továbbra is a magyar emberek döntését, biztonságát tartják szem előtt” – szögezte le az államtitkár.

MTI, HIRADO.HU